Vandaag een antwoord op de vraag van Sharon:

 • Ik wil graag afvallen en beperk nu al een tijdje de porties van hetgeen ik eet. Dit valt me erg zwaar, want mijn maaltijden verzadigen me sindsdien niet meer, waardoor ik voortdurend met honger kamp. Mijn vriendin raadde me aan om vaker een glas of flesje water leeg te drinken voor of bij het eten, omdat dit bij zou dragen aan het vullen van je maag en darmen en daar meer verzadiging uit voort zal komen. Helaas ervaar ik nog steeds honger ook nadat ik het advies van mijn vriendin ter harte heb genomen en voorafgaand aan al mijn maaltijden water ben gaan drinken. Hoe kan dit?

Verzadiging

Verzadiging zal je niet tot nauwelijks ervaren wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De verdeling van het vocht en de voedingsstoffen vanuit je bloedbaan over je weefsels (waaronder je maagwand, darmwand en hersenweefsel) zal verslechteren.
 • De werking van de zenuwreceptoren en kliercellen welke aanwezig zijn in je maag- en darmwand weefsel als ook de hersencellen welke aanwezig zijn in het verzadigingscentrum van je hersenen zal verslechteren.
 • Een druktoename op je maag en darmwand (als gevolg van het drinken van water voorafgaand aan of bij je maaltijden) zal niet goed tot informatieverwerking in de zenuwcellen gevestigd in je maag- en darmwand weefsel leiden.
 • Een druktoename op je maag- en darmwand (als gevolg van het drinken van water voorafgaand aan of bij je maaltijden) zal niet tot een  verminderde vorming en afgifte van orexigenen en verhoogde vorming en afgifte van anorexigenen (door de kliercellen gevestigd in je maag- en darmwand) leiden.
 • Een gevoel van verzadiging zal niet ervaren worden zelfs al drink je voorafgaand aan je maaltijden heel wat water (een onderdeel van je voeding welke samen met je voeding voor druktoename in je maag en darmen kan zorgen).

Dit betekent dat wanneer je (net als  Sharon) geen verzadiging ervaart nadat je iets hebt gegeten (zelfs al drink je voorafgaand aan al je maaltijden tegenwoordig een flinke hoeveelheid water), er kennelijk regelmatig een slechte voedingstoestand  heerst in je lijf

Dit betekent tevens dat wanneer jij wel na al je maaltijden verzadiging ervaart en jij niet eens extra veel voorafgaand aan je maaltijden drinkt, er kennelijk regelmatig een goede voedingstoestand heerst in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart (of wanneer je eetpatroon dit doet veroorzaken).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als  Sharon) geen verzadiging ervaart nadat je iets hebt gegeten (zelfs al drink je voorafgaand aan al je maaltijden tegenwoordig een flinke hoeveelheid water), de mate waarin je in de toekomst verzadiging ervaart enkel kan verbeteren wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf en informatieverwerking in de zenuwcellen gevestigd in je maag en darmwand) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf en een betere verwerking van informatie in de cellen gevestigd in je maag- en darmwand te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer jij wel na al je maaltijden verzadiging ervaart en jij niet eens extra veel voorafgaand aan je maaltijden drinkt, deze mate van verzadiging enkel behouden kan blijven wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf en informatieverwerking in de zenuwcellen gevestigd in je maag en darmwand, welke kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en twee twee types voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf en een optimale verwerking van informatie in de cellen gevestigd in je maag- en darmwand te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Sharon:

 • Dit komt, omdat de ontvangst en verwerking van informatie over een verhoging van de druk in je maag en darmen (als gevolg van het drinken van flink wat water voorafgaand aan je maaltijden) zal verslechteren (met een gebrek aan verzadiging tot gevolg) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Dit zal regelmatig heersen in je lijf wanneer je eetpatroon niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal ook regelmatig heersen in je lijf wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf  verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) regelmatig in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen die wel na al hun maaltijden verzadiging ervaren (of ze nu extra hebben gedronken daar aan voorafgaand of niet) niet.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: