Vandaag een antwoord op de vraag van José:

 • Onlangs zag ik een televisie programma waarin de presentatrice haar dieet ervaring deelde met haar publiek. Een vastendieet had ze gevolgd. Een dieet waaruit menigeen gezondheidswinst boekt (zo ook deze presentatrice). Ikzelf kamp al jaren met gezondheidsklachten. Klachten welke (zo legden deskundigen in dit programma uit) door te gaan vasten (door een vastendieet aan te gaan houden) sterk in mindering gebracht zouden kunnen worden. Ik ben zelf dan ook al een krappe 2 maand periodiek aan het vasten (in de hoop dat dit ook bij mij klachtenvermindering oplevert) en de uren op een dag waarbinnen ik iets eet aan het beperken tot een periode van 6 uur (de periode tussen 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds), maar helaas heb ikzelf nog geen gezondheidswinst geboekt en zijn mijn klachten nog steeds volop aanwezig. Hoe kan dit?

Gezondheidswinst

Gezondheidswinst zal uitblijven (en heersende klachten zullen blijven bestaan) wanneer je (vasten)dieet onvoldoende in staat is een goede voedingstoestand in je lijf te herstellen en deze te behouden.

Wanneer er alsnog geen goede voedingstoestand bereikt wordt in je lijf (als gevolg van het volgen van een (vasten)dieet), dan zal je lichaam alsnog erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er door periodiek te gaan vasten alsnog geen goede voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De verdeling van vocht en voedingsstoffen vanuit je bloedbaan over verschillende delen van je lijf zal alsnog niet optimaal verlopen.
 • De aansturing en het op elkaar afstemmen van processen in je weefsels (m.b.v. hormonen) zal alsnog niet optimaal verlopen.
 • De enzymwerking in je weefsels zal alsnog niet optimaal zijn.
 • Hetgeen ten grondslag ligt aan je klachten kan alsnog niet goed herstellen.
 • Nieuwe klachten kunnen ontstaan.

Dit betekent dat wanneer je (net als José) geen gezondheidswinst hebt geboekt door periodiek te gaan vasten (door binnen een afgebakend aantal uur per dag te eten en daar buiten niet), hetgeen je je eetpatroon mee hebt gevuld tussen 12 en 6 kennelijk onvoldoende toereikend is geweest om een goede voedingstoestand in je lijf te kunnen herstellen en behouden.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de presentatrice van het programma welke José heeft aanschouwd) juist enorm veel gezondheidswinst hebt geboekt door periodiek te gaan vasten, hetgeen jij je eetpatroon mee hebt gevuld binnen afgebakende tijden kennelijk wel behoorlijk toereikend is geweest om een goede voedingstoestand in jouw lijf te kunnen herstellen en behouden.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je dieet (hetgeen je binnen afgebakende tijden eet gedurende een vastendieet) tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je gedurende het volgen van je (vasten) dieet met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart of wanneer je (vasten)dieet dit doet veroorzaken.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als José) geen gezondheidswinst hebt geboekt door periodiek te gaan vasten (door binnen een afgebakend aantal uur per dag te eten en daar buiten niet), dit enkel kan veranderen wanneer je hetgeen je eet binnen afgebakende tijden (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, het verloop (de aansturing en het op elkaar afstemmen) v.d. processen in je lijf en je gezondheid) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een beter verloop v.d. processen in je lijf en gezondheidswinst te kunnen behalen).

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de presentatrice van het programma welke José heeft aanschouwd) juist enorm veel gezondheidswinst hebt geboekt door periodiek te gaan vasten, dit effect enkel behouden kan blijven wanneer je hetgeen je momenteel (al dan niet nog binnen afgebakende tijden) eet (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, het verloop (de aansturing en het op elkaar afstemmen) v.d. processen in je lijf en je gezondheid, wat gedurende het periodiek vasten kennelijk behoorlijk optimaal heeft voorzien in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen heeft geleverd) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een optimaal verloop v.d. processen in je lijf en de geboekte gezondheidswinst te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van José:

 • Dit komt, omdat het verloop v.d. processen in je lijf niet kan verbeteren (met het uitblijven van gezondheidswinst tot gevolg) wanneer hetgeen je eet binnen afgebakende tijden gedurende een dergelijk dieet onvoldoende bijdraagt aan het bereiken van een goede voedingstoestand in je lijf. Hier zal het onvoldoende aan bijdragen wanneer hetgeen je binnen afgebakende tijden eet alsnog niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont), maar ook wanneer het klachten doet veroorzaken welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je veranderde (tot afgebakende tijden beperkte) eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) nog steeds in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen die periodiek zijn gaan vasten en wel gezondheidswinst hebben geboekt hiermee (zoals het lijf van de presentatrice) niet (meer).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: