Vandaag een antwoord op de vraag van Minke:

  • Ik ben sinds begin deze maand gestopt met roken. Nu begreep ik van mijn vriendin dat zij enorm veel behoefte kreeg om te gaan snoepen toen zij was gestopt met roken en dat veel mensen dit ervaren (nadat ze zijn gestopt met roken). Ik heb dit tot nu toe eigenlijk nog helemaal niet ervaren. Hoe kan dat?

Een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid

Een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid zul je ervaren wanneer een stof met een eetlustbeperkende werking op hersencellen in het verzadigingscentrum van je hersenen (een anorexigeen genaamd) opeens veel minder afgegeven wordt in je lijf en stoffen met eetlustbevorderende eigenschappen (orexigenen genaamd) wel volop afgegeven worden in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ervaart nadat je bent gestopt met roken, er sindsdien te weinig anorexigenen afgegeven worden in je lijf om verzadigd je dagen door te kunnen komen.

Dit betekent tevens dat wanneer je geen verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ervaart (nadat je bent gestopt met roken), er sindsdien nog voldoende anorexigenen afgegeven worden in je lijf om verzadigd je dagen door te kunnen komen.

De afgifte van anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen) in je lijf

De afgifte van anorexigenen zoals serotonine, cholecystekinine en peptideYY wordt gestimuleerd wanneer receptoren gevestigd op kliercellen in je maag en darmen geprikkeld (gestimuleerd) worden.

Deze worden gestimuleerd wanneer:

  • Vocht en twee soorten voedingsvezels gezamenlijk in je darmen belanden en voor bevochtiging en oprekking van je darmwand zorgen.
  • Goed verteerde eiwitten vanuit je maag in je dunne darmen belanden.
  • Vetten met intacte vetzuren in je dunne darmen belanden.

Dit betekent dat wanneer je een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ervaart (nadat je bent gestopt met roken), je voeding kennelijk te weinig vocht, voedingvezels, goed verteerbare eiwitten of ongeraffineerde vetten bevat om een hoge afgifte van anorexigenen te kunnen behouden.

Dit betekent tevens dat wanneer je geen verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ervaart (nadat je bent gestopt met roken), je voeding voldoende vocht, voedingvezels, goed verteerbare eiwitten en ongeraffineerde vetten bevat om een hoge afgifte van anorexigenen te kunnen behouden.

De invloed van nicotine op de afgifte van anorexigenen in je lijf

Wanneer je rookt en regelmatig een sigaret opsteekt (en daardoor regelmatig nicotine in geconcentreerde vorm in je lijf belandt), dan wordt het evenwicht in je lijf (samenhangend met een ideale bloedsamenstelling) regelmatig acuut verstoord.

Gevolg:

  • De afgifte van alertmakende stresshormonen.
  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel.
  • Een beperkte opname van glucose in je cellen.
  • Een verhoogde insuline afgifte.

Insuline valt (naast serotonine, cholecystekinine en peptideYY) onder de anorexigenen.

Dit verklaart waarom de één wel en de ander niet opeens een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ervaart na het stoppen met roken:

  • Na het stoppen met roken zal één anorexigeen (insuline) opeens veel minder afgegeven worden in je lijf en zal bij mensen wiens eetpatroon de afgifte van anorexigenen onvoldoende stimuleert opeens een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid ontstaan, maar zal dit niet opeens ontstaan bij mensen wiens eetpatroon de afgifte van anorexigenen alsnog voldoende stimuleert.

Conclusie en antwoord op de vraag van Minke:

  • Dit komt, omdat je met name een verhoogde eetlust en behoefte aan zoetigheid zult ervaren wanneer na het stoppen met roken je voeding tekorten vertoont in stoffen welke de afgifte van anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen) in je lijf doen stimuleren. Jouw voeding vertoont nauwelijks tekorten in deze stoffen, maar de voeding van je vriendin destijds vermoedelijk wel.Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: