Vandaag een antwoord op de vraag van Wendy:

 • Vroeger, in mijn jeugd, had ik overgewicht. Op mijn 22e ben ik op dieet gegaan en heb ik mijn overtollige kilo’s verloren. Tevreden was ik na het verlies van al die kilo’s echter niet. In de jaren daarna ben ik dan ook nooit gestopt met het focussen op verlies van nog meer gewicht en vooral het verlies van meer (buik)vet, want tevredenheid hierover blijft sindsdien nog steeds uit, hoeveel extra kilo’s ik ook maar verlies. Jaloers ben ik dan ook op mijn vriendin. Zij is een aantal jaar geleden ook flink wat kilo’s afgevallen en is nu wel tevreden namelijk. Zij is daardoor niet meer voortdurend gefocust op nog meer gewichtsverlies. Waarom kan ik (in tegenstelling tot haar en vele anderen) maar geen tevredenheid bereiken?

Tevredenheid

Tevredenheid kun je niet ervaren (en een positief oordeel over jezelf, je uiterlijk en gewicht vellen kan je ook niet) wanneer er al geruime tijd een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er al geruime tijd een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er al geruime tijd een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De ideale samenstelling van je hersenvocht zal voortdurend ontbreken.
 • Interne onrust zal voortdurend heersen.
 • Het autonome deel van je zenuwstelsel (het deel waar je met je verstand geen controle op uit kan oefenen) zal je handelingen grotendeels gaan bepalen.
 • De afgifte van de kalmerende, rustgevende signaalstof serotonine in je lijf zal door stresshormonen beperkt worden.
 • De opname van de kalmerende, rustgevende signaalstof serotonine in je hersenen zal door stresshormonen beperkt worden.
 • Er zal een serotonine tekort heersen in je hersenen.
 • Positieve emoties zullen niet tot nauwelijks meer ervaren worden.

Dit betekent dat wanneer je (net als Wendy) nog nooit een punt van tevredenheid hebt weten te bereiken na gewicht te hebben verloren, het eetpatroon welke je hebt aangehouden om dit gewichtsverlies te bereiken kennelijk keer op keer een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf heeft veroorzaakt.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de vriendin van Wendy) wel een punt van tevredenheid hebt bereikt sinds je gewicht hebt verloren, het eetpatroon welke jij hebt aangehouden om dit gewichtsverlies te bereiken kennelijk een verbetering van de voedingstoestand in je lijf heeft veroorzaakt.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon structurele tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je eetpatroon darmklachten of long- lever- of nierproblemen, een slechte nachtrust of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) veroorzaakt (of wanneer je hier los van je eetpatroon al mee kampt).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Wendy) nog nooit een punt van tevredenheid hebt weten te bereiken na gewicht te hebben verloren, dit enkel kan veranderen wanneer je toekomstige eetpatroon geen tekorten in essentiële stoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen meer vertoont, geen klachten zoals darmproblemen of slaapproblemen meer veroorzaakt en je ook geen overmatige stress meer bezorgt.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de vriendin van Wendy) wel een punt van tevredenheid hebt weten te bereiken sinds je gewicht hebt verloren, dit enkel zo kan blijven wanneer je je huidige eetpatroon (een eetpatroon welke kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert en welke kennelijk ook geen darm- of slaapproblemen veroorzaakt of stress levert) in de toekomst niet wijzigt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Wendy:

 • Dit komt, omdat positieve emoties niet ervaren kunnen worden (en een punt van tevredenheid dus ook niet bereikt kan worden) na het aanhouden van een eetpatroon welke de voedingstoestand in je lijf heeft doen verslechteren. Dit is aan de orde wanneer het eetpatroon welke je hebt aangehouden om gewicht en vet te verliezen tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen heeft vertoond, maar ook  wanneer dit eetpatroon darmproblemen of slaapproblemen heeft veroorzaakt of jou veel stress heeft bezorgt. Het eetpatroon welke jij tot nu toe aan hebt gehouden om meer en meer gewicht en vet te kunnen verliezen heeft kennelijk een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf veroorzaakt en het eetpatroon welke je vriendin eenmalig heeft aangehouden om gewicht en vet te kunnen verliezen niet. Haar destijds aangepaste eetpatroon heeft kennelijk een verbetering van de voedingstoestand in haar lijf veroorzaakt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: