Vandaag een antwoord op de vraag van Mark:

 • Toen ik mijn vriendin net leerde kennen en gedurende ons eerste etentje (onze eerste echte date) regelmatig moest boeren onder het eten, dacht ze dat ik heel mannelijk, onverschillig en stoer wilde doen (over wilde komen) daarmee. Later, toen we eenmaal verkering kregen en veel vaker samen aten, kreeg ze door dat het laten van boertjes onder de maaltijd bij mij niks met stoerdoenerij te maken heeft, maar dat dit iets is wat ik niet kan helpen en zelf ook helemaal niet fijn en leuk vindt. Hoe kan het dat ik hier zoveel last van heb en haast niks kan drinken of eten zonder daarbij te moeten boeren?!

Boeren

Je zult regelmatig moeten boeren (gassen die in je maag gevormd zijn laten ontsnappen via je mond) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels, zoals je maagwand weefsel, namelijk.

Gevolg (wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • Een vocht en voedingsstoffentekort in je maagwand weefsel.
 • Een slecht verlopende afgifte van maagsap.
 • Een slecht verlopende peristaltiek (segmentatie genaamd) in je maag.
 • Een slecht verlopende regulatie van de opening en sluiting van de sluitspier onder aan je maag.
 • Een (te) lang verblijf van voeding in je maag.
 • Een verhoogde kans op gasvorming (door gisting) in je maag.

Dit betekent dat wanneer je (net als Mark) regelmatig (veel vaker dan anderen) moet boeren onder en na het eten, je lichaam kennelijk regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert.

Dit betekent tevens dat wanneer je haast nooit hoeft te boeren onder en na het eten, jouw lichaam kennelijk in een behoorlijk goede voedingstoestand verkeert.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je voeding al geruime tijd tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je al tijden met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Mark) regelmatig (veel vaker dan anderen) moet boeren onder en na het eten, dit in de toekomst enkel kan verminderen wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de doorbloeding van je maagwand weefsel en de vorming van gassen in je maag) voortaan optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een betere doorbloeding van je maagwand weefsel en minimale vorming van gassen in je maag te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer je haast nooit hoeft te boeren onder en na het eten, dit enkel zo kan blijven wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de doorbloeding van je maagwand weefsel en de vorming van gassen in je maag, welke normaal gesproken kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een goede doorbloeding van je maagwand weefsel en minimale gasvorming in je maag te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Mark:

 • Dit komt, omdat er regelmatig gassen gevormd zullen worden in je maag (welke enkel middels boeren je maag en lijf uit kunnen) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Een slechte voedingstoestand in je lijf kan ontstaan als gevolg van een niet ideaal samengesteld eetpatroon (een eetpatroon welke tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont), maar ook als gevolg van andere factoren welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) regelmatig in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen die haast hooit hoeven boeren tijdens of na het eten niet of in ieder geval niet regelmatig.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: