Vandaag een antwoord op de vraag van Mark:

 • Ik drink ontzettend veel. Liters water en waterhoudende dranken zoals koffie en thee tik ik weg elke dag en dan nog is mijn dorst nog niet helemaal gelest. Mijn vriendin en collega’s drinken veel minder dan ik (af en toe een glaasje water en hooguit een aantal keer per dag een kopje thee of koffie) merk ik regelmatig op. Zij geven aan daarmee hun dorst prima te kunnen lessen en totaal geen behoefte hebben om meer dan dat te drinken. Hoe kan dit?

Dorst

Je dorst zal niet gelest worden (ook al tik je liters water en waterhoudende dranken weg elke dag) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De verdeling van het vocht en de voedingsstoffen vanuit je bloedbaan over je weefsels zal verslechteren.
 • Er zal een vochttekort in je weefsels (waaronder het weefsel welke je spijsverteringskanaal omringt) ontstaan.
 • De enzymwerking in die weefsels (weefsels waar een vochttekort is ontstaan) zal verslechteren.
 • De processen aldaar (in weefsels waar een vochttekort is ontstaan) kunnen niet goed meer uitgevoerd worden.
 • De afgifte van spijsverteringssappen, zoals speeksel, zal (onder andere) verslechteren.
 • Je zult voortdurend met een droge mond en keel kampen.
 • Je zult voortdurend de behoefte hebben iets dorstlessends, zoals water, te drinken.
 • Hetgeen je hebt gedronken zal wederom niet goed verdeeld kunnen worden over je lijf.
 • Een vochttekort in je weefsels zal blijven bestaan.
 • Je dorst zal niet gelest worden, ongeacht hoeveel je drinkt.

Dit betekent dat wanneer je (net als  Mark) dorst blijft ervaren ook al drink je liters water en waterhoudende dranken elke dag, er kennelijk regelmatig een slechte voedingstoestand  heerst in je lijf

Dit betekent tevens dat wanneer jij al spoedig nadat je een beetje hebt gedronken geen dorst meer ervaart, er kennelijk regelmatig een goede voedingstoestand heerst in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart (of wanneer je eetpatroon dit doet veroorzaken).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als  Mark) dorst blijft ervaren ook al drink je liters water en waterhoudende dranken elke dag, je enkel minder dorst kan gaan ervaren wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht over je weefsels en de vochtvoorziening van de cellen aanwezig in de wand van je spijsverteringskanaal) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een betere vochtverdeling over je weefsels en een betere vochtvoorziening van de cellen aanwezig in de wand van je spijsverteringskanaal te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer jij al spoedig nadat je een beetje hebt gedronken geen dorst meer ervaart, dit enkel zo kan blijven wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de verdeling van vocht over je weefsels en de vochtvoorziening van de cellen aanwezig in de wand van je spijsverteringskanaal, welke kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en twee twee types voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een optimale verdeling van vocht over je weefsels en een optimale vochtvoorziening van de cellen aanwezig in de wand van je spijsverteringskanaal te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Mark:

 • Dit komt, omdat de vochtverdeling over je weefsels en de vochtvoorziening van de cellen aanwezig in de wand van je spijsverteringskanaal alsnog slecht zal zijn ook al drink je liters water en waterhoudende dranken elke dag (met voortdurende dorst tot gevolg) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Dit zal regelmatig heersen in je lijf wanneer je eetpatroon niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal ook regelmatig heersen in je lijf wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) regelmatig in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen die al na het drinken van een enkel glaasje water, koffie of thee af en toe geen dorst meer ervaren niet.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: