Vandaag een antwoord op de vraag van Iris:

 • December komt er aan. Een maand waarin het mij nog nooit is gelukt bij mijn eigen voedingskeuzes te blijven en gewichtstoename te voorkomen. Een vriendin van mij lukt dit vaak wel heel goed en komt deze maand over het algemeen dan ook prima zonder kleerscheuren (zonder een toename in gewicht) door.  Zij is duidelijk veel beter dan ik in staat ook die maand aan haar eigen voedingskeuzes vast te blijven houden. Hoe kan het dat zij zoveel beter is opgewassen tegen de sociale druk welke in die maand vaak heerst op ons beide vanuit onze omgeving (druk om allerhande december lekkernijen mee te eten)?

Sociale druk

Je zult niet goed opgewassen zijn tegen sociale druk (druk vanuit je omgeving om bepaalde verleidingen die je gewicht geen goed doen met hen mee te eten) wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er al geruime tijd een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De ideale samenstelling van je hersenvocht zal regelmatig ontbreken.
 • Een goede verwerking en integratie van informatie in je hersenen zal ontbreken.
 • Interne onrust zal voortdurend heersen.
 • De regie over je gedrag en je eigen voedingskeuzes (hetgeen jijzelf wel en niet wenst mee te eten met je gezelschap) zal afnemen.
 • Je zult al spoedig sociaal wenselijk (eet)gedrag gaan vertonen (om de onrust daaruit voortkomt te dempen).

Dit betekent dat wanneer je (net als Iris) vaak niet goed opgewassen bent tegen de sociale druk welke vanuit je omgeving heerst (m.b.t. het mee eten met verleidingen), je lichaam kennelijk regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de vriendin van Iris) juist heel goed opgewassen bent tegen de sociale druk welke vanuit je omgeving heerst (m.b.t. het mee eten met verleidingen), jouw lichaam kennelijk regelmatig in een behoorlijk goede voedingstoestand verkeert.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je voeding tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Iris) vaak niet goed opgewassen bent tegen de sociale druk welke vanuit je omgeving heerst (m.b.t. het mee eten met verleidingen), dit enkel kan veranderen wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de samenstelling van je hersenvocht en het behoud van regie over je (eet)gedrag) voortaan (en dus vooral ook komende december) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een optimale samenstelling van je hersenvocht en meer regie over je voedingskeuzes te kunnen verkrijgen (in die maand)).

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de vriendin van Iris) juist heel goed opgewassen bent tegen de sociale druk welke vanuit je omgeving heerst (m.b.t. het mee eten met verleidingen), dit enkel zo kan blijven wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de samenstelling van je hersenvocht en het behoud van regie over je (eet)gedrag, welke normaal gesproken kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst (en vooral ook komende december) niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een optimale samenstelling van je hersenvocht en de regie over je voedingskeuzes te kunnen behouden (ook in die maand)).

Conclusie en antwoord op de vraag van Iris:

 • Dit komt, omdat de optimale samenstelling van je hersenvocht verloren zal gaan en de regie over je (eet)gedrag zal afnemen (met het regelmatig vertonen van sociaal wenselijk gedrag tot gevolg) wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Een slechte voedingstoestand in je lijf kan ontstaan als gevolg van een niet ideaal samengesteld eetpatroon (een eetpatroon welke tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont), maar ook als gevolg van andere factoren welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) al jaren lang in een slechte voedingstoestand gedurende de maand december en de lichamen van mensen die zonder kleerscheuren (zonder te bezwijken onder sociale druk) de decembermaand door kunnen komen (zoals het lichaam van je vriendin) niet of in ieder geval niet gedurende die maand.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: