Vandaag een antwoord op de vraag van Teun:

 • Ik ben recentelijk gestopt met roken. Voor de zoveelste keer. Het feit dat ik elke keer na het stoppen met roken maag en darmklachten krijg heeft er namelijk meermaals voor gezorgd dat ik toch weer begon met roken op den duur. Ook nu ervaar ik deze volop. Anderen in mijn omgeving welke gelijktijdig zijn gestopt hoor ik daar echter niet over. Wat maakt dat ik deze klachten wel en vele anderen deze niet ervaren?

Maag en darmklachten

Maag en darmklachten zullen ontstaan, wanneer je maag en darmen niet goed functioneren.

Dit betekent dat wanneer je opeens maag en darmklachten ervaart (nadat je bent gestopt met roken), de werking van je maag en darmen sindsdien kennelijk te wensen over laat.

Dit betekent tevens dat wanneer je niet opeens dergelijke klachten ervaart (nadat je bent gestopt met roken), je maag en darmen kennelijk nog prima kunnen functioneren sindsdien.

De werking van je maag en darmen

Nadat jij iets hebt gegeten belandt hetgeen jij hebt gegeten (en de stoffen welke dit bezit) in je maag en vervolgens in je darmen.

Dit vereist acties (reacties) van de kliercellen en spiercellen gevestigd in je maagwand en darmwand:

 • De kliercellen in je maagwand en darmwand moeten hun product (spijsverteringssappen, ontzurende en verzurende sappen of slijmstoffen) in meer of mindere mate afgeven.
 • De spiercellen in je maagwand en darmwand (en ook onder aan je maag en endeldarm) moeten gaan aanspannen of juist ontspannen.

Deze acties (reacties) zijn niet goed mogelijk wanneer de receptoren gevestigd in je maagwand en darmwand niet goed kunnen functioneren.

Dit kunnen deze receptoren niet goed wanneer de beschermende laag van slijmstoffen (een laag van slijmstoffen welke je maagwand en darmwand bedekt en de moleculen in de celmembranen van je maagwand en darmwand beschermt) in slechte conditie verkeert.

Dit is het geval wanneer er regelmatig een verhoogde afgifte van stresshormonen plaats heeft gevonden in je lijf.

De invloed van nicotine op de conditie van de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen

Wanneer je rookt en regelmatig een sigaret opsteekt (en daardoor regelmatig nicotine in geconcentreerde vorm in je lijf belandt), dan wordt het evenwicht in je lijf (samenhangend met een ideale bloedsamenstelling) regelmatig acuut verstoord.

Gevolg:

 • De afgifte van alertmakende stresshormonen.
 • Een verhoogde activiteit in een beperkt deel van je lijf (het deel welke aangestuurd wordt door het orthosympatische deel van je autonome zenuwstelsel).
 • Een verminderde doorbloeding van je maag en darmen (welke tot het parasympatische deel van je autonome zenuwstelsel behoren).
 • Een verslechtering van de conditie van de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen.

Dit betekent dat wanneer je opeens stopt met roken er opeens veel minder stresshormonen afgegeven hoeven worden in je lijf de doorbloeding van je maag en darmen weer kan gaan toenemen, maar de werking van je maag en darmen niet al te best zal zijn (met maag en darmklachten tot gevolg), doordat op dat moment de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen nog niet de kans heeft gehad in conditie te verbeteren.

Essentiële voedingsstoffen versus niet essentiële voedingsstoffen

Wanneer je voeding tekorten vertoont in vocht, verschillende soorten voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen, dan zullen ook tekorten in essentiële voedingsstoffen ontstaan in je lijf.

Gevolg:

 • Je lichaam zal niet goed in staat zijn om diens evenwicht (samenhangend de ideale samenstelling van je bloed) te bewaken.
 • De afgifte van stresshormonen zal plaats moeten vinden.
 • De doorbloeding van je maag en darmen zal verslechteren.
 • De conditie van de beschermende laag van slijmstoffen zal niet verbeteren, maar verder verslechteren.
 • Maag- en darmklachten zullen niet verminderen, maar uitbreiden.

Dit zal ook het gevolg zijn wanneer je voeding regelmatig overschotten vertoont in zogenaamde niet-essentiële stoffen en overschotten in deze stoffen als gevolg daarvan ook regelmatig veroorzaakt worden in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je opeens heel wat maag en darmklachten ervaart (nadat je bent gestopt met roken), je voeding kennelijk tekorten vertoont in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en overschotten veroorzaakt in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, waardoor de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen na aftakeling niet heeft kunnen herstellen en de werking van je maag en darmen te wensen over laat.

Dit betekent tevens dat wanneer je dergelijke klachten niet opeens ervaart (nadat je bent gestopt met roken), je voeding deze tekorten en overschotten niet zozeer heeft veroorzaakt en als gevolg daarvan de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen na aftakeling aardig heeft kunnen herstellen en je maag en darmen (als gevolg daarvan) nog behoorlijk goed kunnen functioneren.

Conclusie en antwoord op de vraag van Teun:

 • Dit komt, omdat de beschermende laag van slijmstoffen in je maag en darmen (waar de werking van je maag en darmen van afhankelijk is) zal aftakelen elke keer wanneer je sigaretterook met nicotine inhaleert. Wanneer je voeding onvoldoende bijdraagt aan het herstel van deze laag na aftakeling, dan kunnen en zullen daaruit klachten ontstaan welke vooral tot uiting zullen komen zodra de doorbloeding van je maag en darmen verbetert (zodra je stopt met roken). Kennelijk draagt jouw voeding niet zo goed bij aan dit herstel en de voeding van de mensen die niet met dit soort klachten kampen wel.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: