Vandaag een antwoord op de vraag van Ron:

 • Ik ben geboren en getogen Brabander en vier elk jaar carnaval. Dit gaat gepaard met de consumptie van flink wat bier elk jaar en helaas (als gevolg daarvan) ook met een groeiende buikomvang. Nu heb ik twee vrienden die net zoveel drinken (soms zelfs meer) als ik gedurende carnaval, maar geen bierbuik hebben ontwikkeld in de loop der jaren. Hoe kan dit?

De ontwikkeling van een bierbuik

Een bierbuik zul je al snel ontwikkelen wanneer je een periode lang flink wat bier drinkt en er in die periode tevens een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een hele periode lang een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er een hele periode lang een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De weefsels omheen je lever (de weefsels in je buikholte) zullen acuut uitgeput raken van vocht, vitamines en mineralen wanneer bier gedronken wordt.
 • De zuurtegraad in de weefsels omheen je lever (de weefsels in je buikholte) zal acuut verhoogd raken wanneer bier gedronken wordt.
 • De enzymwerking in de weefsels omheen je lever (de weefsels in je buikholte) zal sterk verslechteren wanneer bier gedronken wordt.
 • Het proces lipogenese (de vorming van vet door je lever) zal volop gestimuleerd worden wanneer bier gedronken wordt.
 • Vocht zal nadien flink vastgehouden worden in de weefsels omheen je lever (de weefsels in je buikholte).
 • De door je lever gevormde vetten zullen nadien met name verplaatst en opgeslagen worden naar en in de weefsels omheen je lever (de weefsels in je buikholte).

Dit betekent dat wanneer je (net als Ron) flink in buikomvang groeit elk jaar gedurende carnaval (na de consumptie van flink wat bier in die periode), het eetpatroon welke je voorafgaand aan en in carnavalstijd aanhoudt kennelijk een slechte voedingstoestand in je lijf veroorzaakt.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de benoemde vrienden van Ron) niet in buikomvang groeit elke jaar gedurende carnaval (ondanks het drinken van flink wat bier in die periode), het eetpatroon welke jij voorafgaand aan en in carnavalstijd aanhoudt kennelijk geen slechte voedingstoestand in je lijf veroorzaakt.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eet- en drinkpatroon structurele tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen, een slechte nachtrust of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) kampt of wanneer je eet- en drinkpatroon dit regelmatig doet veroorzaken.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Ron) flink in buikomvang groeit elk jaar gedurende carnaval (na de consumptie van flink wat bier in die periode), dit enkel kan veranderen wanneer je eetpatroon voorafgaand aan en in carnavalstijd geen tekorten in essentiële stoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen meer vertoont, geen klachten zoals darmproblemen of slaapproblemen meer veroorzaakt en je ook geen overmatige stress meer bezorgt.

Dit betekent tevens dat wanneer je (net als de benoemde vrienden van Ron) niet in buikomvang groeit elke jaar gedurende carnaval (ondanks het drinken van flink wat bier in die periode), dit enkel zo kan blijven wanneer je eetpatroon voorafgaand aan en in carnavalstijd (een eetpatroon welke kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert en welke kennelijk ook geen darm- of slaapproblemen veroorzaakt of stress levert) in de toekomst niet wijzigt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Ron:

 • Dit komt, omdat je buikomvang vooral en al heel snel zal groeien (na de consumptie van flink wat bier in carnavalstijd) wanneer het eetpatroon welke voorafgaand en in die tijd aanhoudt de voedingstoestand in je lijf doet verslechteren. Dit is aan de orde wanneer dit eetpatroon tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont, maar ook  wanneer dit eetpatroon darmproblemen of slaapproblemen veroorzaakt of jou (je lichaam) veel stress bezorgt. Het eetpatroon welke jij tot nu toe aan hebt gehouden voorafgaand aan en in carnavalstijd heeft kennelijk een slechte voedingstoestand in je lijf veroorzaakt en het eetpatroon welke je vrienden zonder bierbuik voorafgaand aan en in carnavalstijd niet. Hun eetpatroon heeft kennelijk de voedingstoestand in hun lijf (die door consumptie van flink wat bier sowieso acuut verslechtert) aardig kunnen herstellen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: