Vandaag een antwoord op de vraag van Agnes:

 • Afgelopen maandag was ik opeens heel wat aangekomen. Ik snapte totaal niet hoe dit kon, want ik had in de week daarvoor helemaal niks geks gegeten. Opeens herinnerde ik me de twee kale stukjes stokbrood welke ik zondag avond van tafel had gepakt en bij naast hetgeen ik gebruikelijk eet (en waarbij ik niet aan kom in gewicht) had gegeten. Ik kon me echter niet voorstellen dat die twee onschuldige stukjes voor een toename van meer dan een kilo gezorgd konden hebben, maar kon ook geen andere oorzaak bedenken, omdat ik verder niks anders dan anders had gegeten. Hoe kan dit?!

Gewichtstoename

Je zult (buiten proportioneel) in gewicht toenemen wanneer de stoffen aanwezig in hetgeen je hebt gegeten niet verbruikt kunnen worden en na het belanden ervan in je lijf vocht retentie veroorzaken.

Dit is al spoedig aan de orde wanneer er op het moment van eten een slechte voedingstoestand heerst in je lijf of hetgeen je eet deze veroorzaakt.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst of door hetgeen je eet ontstaat in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • Een slechte verdeling van glucose over je weefsels.
 • Een laag verbruik van glucose in je weefsels.
 • Een al spoedig te hoog glucosegehalte in je bloedbaan (wanneer je koolhydraat bevattende voeding hebt gegeten).
 • Een al spoedig verhoogde osmolariteit (verhoogde hoeveelheid opgeloste stoffen) in je bloedbaan (wanneer je koolhydraat bevattende voeding hebt gegeten).
 • Vochtretentie.

Dit betekent dat wanneer je (net als Agnes) na het eten van een paar stukjes kaal stokbrood (koolhydraat bevattende voeding) ’s avonds flink in gewicht toeneemt, je lichaam op het moment van eten daarvan kennelijk in een slechte voedingstoestand verkeerde of raakte (door hetgeen je at).

Dit betekent tevens dat wanneer je na het eten van een paar stukjes kaal stokbrood ’s avonds niet toeneemt in gewicht, jouw lichaam op het moment van eten daarvan kennelijk in een goede voedingstoestand verkeerde.

De invloed van het tijdstip van eten op de voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer de afvalstoffen welke gedurende de dag gevormd worden in je lijf niet meteen na vorming verdund, geneutraliseerd en afgevoerd kunnen worden.

Wanneer afvalstoffen opstapelen in je weefsels, dan zal de verdeling van het vocht en de voedingsstoffen over je weefsel verslechteren namelijk.

Dit betekent dat de voedingstoestand in je lijf afneemt naar mate de dag vordert, aangezien de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen enkel goed plaats kan vinden in tijden van ontspanning en (nacht)rust (welke overdag bij menigeen vaak ontbreekt).

Dit betekent tevens dat de kans op gewichtstoename na het eten van koolhydraat bevattende voeding toe zal nemen naar mate de dag vordert (en dat de kans op gewichtstoename groter zal zijn wanneer je ’s avonds laat koolhydraat bevattende voeding eet, dan dat je ’s ochtends vroeg koolhydraatbevattende voeding eet).

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je voeding al geruime tijd tekorten vertoont in vocht, voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je al tijden met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Agnes) na het eten van een paar stukjes kaal stokbrood (koolhydraat bevattende voeding) ’s avonds flink in gewicht toeneemt, dit in de toekomst enkel kan verbeteren wanneer je je voeding overdag (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf en de verdeling van glucose en vocht over je lijf) voortaan optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf en een betere verdeling van glucose en vocht over je lijf (ook ’s avonds) te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer je na het eten van een paar stukjes kaal stokbrood ’s avonds niet toeneemt in gewicht, dit enkel zo kan blijven wanneer je je voeding (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf en de verdeling van glucose en vocht over je lijf, welke normaal gesproken kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf en goede verdeling van glucose en vocht over je lijf (ook ’s avonds) te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Agnes:

 • Dit komt, omdat je lichaam koolhydraat bevattende voeding (zoals een paar kale stukjes stokbrood) ’s avonds niet zo goed kan verwerken (het kan de glucose erin op dat moment niet goed meer verdelen over je lijf). Vooral niet wanneer er ’s avonds een slechte voedingstoestand heerst in je lijf of ontstaat door het eten van die stukjes stokbrood. Een slechte voedingstoestand in je lijf kan ontstaan als gevolg van een niet ideaal samengesteld eetpatroon overdag (een eetpatroon welke tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen vertoont), maar ook als gevolg van andere factoren welke je lijf overdag versneld hebben doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeerde dit weekend kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon overdag en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren overdag) laat op de avond in een slechte voedingstoestand (en helaas draagt het eten van stokbrood hieraan bij) en de lichamen van mensen die ook op diezelfde avond stokbrood hebben gegeten, maar niet in gewicht zijn toegenomen, niet.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: