Vandaag een antwoord op de vraag van Ruth:

 • Ik kamp al jaren met vocht ophopingen. Vocht ophopingen (oedemen) waar ik dagelijks zowel lichamelijke als ook geestelijke lasten van ervaar. Door veel water te drinken zou ik deze ophopingen kunnen verminderen claimt menigeen, maar meer water drinken maakt bij mij totaal geen verschil. Vocht ophopingen blijven in heftige mate aanwezig in mijn lijf of ik nu veel water drink of niet. Hoe kan dit?

Vocht ophopingen (oedemen)

Vocht ophopingen in je lijf zullen niet verminderen en kunnen zelfs toenemen wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf.

Wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, dan zal je lichaam erg veel moeite hebben een ideale samenstelling van je bloed te bewaken, laat staan een ideale samenstelling van je weefsels namelijk.

Gevolg (wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf):

 • De verdeling van het vocht en de voedingsstoffen vanuit je bloedbaan over je weefsels (waaronder je steunweefsels, lymfe en vetweefsel) zal verslechteren.
 • Afvalstoffen zullen opstapelen (zullen niet tijdig verdund en afgevoerd kunnen worden) in je weefsels.
 • De zuurtegraad in de weefsels van je lijf waar afvalstoffen zijn opgestapeld zal stijgen (het vochtgehalte aldaar zal dalen beneden het ideaal).
 • Vocht ophopingen (oedemen) in de weefsels van je lijf waar afvalstoffen (in de vorm van zouten) zijn opgestapeld zullen ontstaan of uitbreiden.

Dit betekent dat wanneer je (net als Ruth) regelmatig met vochtophopingen (oedemen) kampt ongeacht de hoeveelheid water die je drinkt op een dag, er kennelijk regelmatig een slechte voedingstoestand  heerst in je lijf

Dit betekent tevens dat wanneer jij nauwelijks met vochtophopingen kampt behalve wanneer je te weinig drinkt op een dag, er kennelijk regelmatig een goede voedingstoestand heerst in jouw lijf.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal slecht zijn wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen heersen in je lijf en overschotten in niet-essentiële zijn ontstaan (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, twee soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (de aanwezigheid van een slechte voedingstoestand in je lijf) wanneer je met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt of behoorlijk veel stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart (of wanneer je eetpatroon dit doet veroorzaken).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (net als Ruth) regelmatig met vochtophopingen (oedemen) kampt ongeacht de hoeveelheid water die je drinkt op een dag, je oedemen in de toekomst enkel af kunnen nemen wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de vochtverdeling in je lijf en het behoud van een optimale zuurtegraad in alle delen van je lijf) optimaliseert in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, vocht en twee types voedingsvezels en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen (om een betere voedingstoestand in je lijf, een betere vochtverdeling in je lijf en een meer optimale zuurtegraad in alle delen van je lijf te kunnen verkrijgen).

Dit betekent tevens dat wanneer jij nauwelijks met vochtophopingen kampt behalve wanneer je te weinig drinkt op een dag, dit enkel zo kan blijven wanneer je je eetpatroon (een beïnvloedbare factor van alle bovengenoemde factoren die van invloed zijn op de voedingstoestand in je lijf, de vochtverdeling in je lijf en het behoud van een optimale zuurtegraad in alle delen van je lijf, welke kennelijk al behoorlijk optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen, vocht en twee twee types voedingsvezels en weinig niet-essentiële voedingsstoffen levert) in de toekomst niet wijzigt (om een goede voedingstoestand in je lijf, een optimaal verlopende vochtverdeling in je lijf en een optimale zuurtegraad in alle delen van je lijf te kunnen behouden).

Conclusie en antwoord op de vraag van Ruth:

 • Dit komt, omdat de vocht verdeling in je lijf als ook de zuurtegraad in je lijf alsnog niet goed gereguleerd kan worden door je lijf (met het ontstaan en uitbreiden van vochtophopingen in je lijf tot gevolg) wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf. Dit zal regelmatig heersen in je lijf wanneer je eetpatroon niet ideaal is samengesteld (wanneer het tekorten in essentiële en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf), maar zal ook regelmatig heersen in je lijf wanneer er regelmatig andere factoren heersen in je dagen en leven welke je lijf versneld doen uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (factoren zoals de hierboven genoemde uitputtende factoren). Jouw lijf verkeert kennelijk (als gevolg van een niet optimale samenstelling van je eetpatroon en/of de aanwezigheid van vele andere uitputtende factoren in je dagen en leven) regelmatig in een slechte voedingstoestand en de lichamen van mensen die niet met vochtophopingen kampen, behalve wanneer ze erg weinig hebben gedronken, niet.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: