Vandaag een antwoord op de vraag van José:

 • Ik heb geleerd dat de verbranding van vet i.p.v. glucose enkel gestimuleerd zal worden in je lijf, wanneer het hormoon leptine aanwezig is in je bloed. Wat is nodig om de aanwezigheid van leptine in je bloed te kunnen garanderen?

Leptine

Leptine is een adipocytokine.

Dit betekent dat leptine een weefsel hormoon betreft die door je vetcellen gevormd en uitgescheiden wordt.

Je vetcellen zullen dit weefsel hormoon vormen en uitscheiden zodra je vetcellen vol beginnen te raken.

Echter..

Je vetcellen zijn niet altijd in staat om dit weefsel hormoon te vormen en uitscheiden zodra je vetcellen vol beginnen te raken.

Je vetcellen zijn enkel in staat om dit weefsel hormoon te vormen en uitscheiden wanneer (op het moment dat je vetcellen vol beginnen te raken) de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen (waaronder je vetcellen) goed verloopt namelijk.

Dit betekent dat de aanwezigheid van het weefsel hormoon leptine in je bloed (en ook de verbranding van vet in je lijf zodra je vetcellen vol beginnen te raken) enkel gegarandeerd kan worden, wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je vetcellen) goed verloopt.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van het weefsel hormoon leptine en de verbranding van vet in je lijf zodra je vetcellen vol beginnen te raken van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder je vetcellen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat enkel wanneer je het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf m.b.v. je voeding helpt voorkomen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je vetcellen) goed kan verlopen, de vorming en uitscheiding van het weefsel hormoon leptine in en door je vetcellen (zodra je vetcellen vol beginnen te raken) goed kan verlopen en de verbranding van vet in je lijf i.p.v. glucose gestimuleerd zal worden in je lijf (zodra je vet cellen vol beginnen te raken).

Conclusie:

 • Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf moet voortdurend voorkomen worden m.b.v. je voeding. Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in  je lijf, dan kunnen anabole stofwisselingsprocessen (waaronder de vorming en uitscheiding van het weefsel hormoon leptine in en door je vetcellen) niet goed uitgevoerd worden (zodra je vetcellen vol beginnen te raken) namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: