Vandaag een antwoord op de vraag van Kim:

  • Ik volg een ketogeen dieet. Gedurende dit dieet mag je geen zetmeelrijke voeding zoals aardappelen eten. Nu ben ik op meerdere websites met ketogene recepten zoete aardappelen tegen gekomen. Zijn zoete aardappelen ketogeen?

Reguliere aardappelen

De reguliere aardappel, zoals we die in Nederland kennen, bezit voornamelijk koolhydraten in de vorm van zetmeel.

Zetmeel is een (na verhitting) goed verteerbare polysacharide welke ketens van vele, vele, vele glucose moleculen bezit.

Dit betekent dat na consumptie van de reguliere aardappel (en na vertering van zetmeel in je mondholte en dunne darmen) er vele, vele, vele glucose moleculen opgenomen worden in je lijf en je bloedsuikerspiegel flink zal stijgen.

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, dan is het de bedoeling dat je zo min mogelijk voeding eet welke je bloedsuikerspiegel flink laat stijgen, dus is het de bedoeling dat je even geen reguliere aardappelen eet

Zoete aardappelen

De zoete aardappel bezit (net als de reguliere aardappel) erg veel koolhydraten.

Het bezit deze echter niet in de vorm van zetmeel, maar voornamelijk in de vorm van inuline.

Inuline is een onverteerbare polysacharide welke ketens van vele, vele, vele fructose moleculen bezit.

Dit betekent dat na consumptie van de zoete aardappel er heel weinig glucose moleculen opgenomen worden in je lijf en je bloedsuikerspiegel veel minder zal stijgen dan na consumptie van de reguliere aardappel.

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, dan is het de bedoeling dat je zo min mogelijk voeding eet welke je bloedsuikerspiegel flink laat stijgen, dus kan je af en toe best een zoete aardappel eten ter vervanging van een reguliere aardappel, toch?

Ketogenese

Wanneer je een ketogeen dieet volgt, dan is het niet alleen de bedoeling dat je zo min mogelijk voeding eet welke je bloedsuikerspiegel laat stijgen, maar is het ook de bedoeling dat je je lever goed voorziet in vocht, vitamines, mineralen en ketogene voedingsstoffen (vetzuren en sommige aminozuren), zodat de vorming van ketonen door je lever voortdurend goed kan verlopen.

Wanneer je af en toe een zoete aardappel eet (een aardappel met veel onverteerbare koolhydraten daarin aanwezig), dan zal gedurende de passage van deze onverteerbare koolhydraten door je maag en darmen de opname van vocht en ketogene voedingsstoffen (vetzuren en sommige aminozuren) in je lijf vertragen, zal je lever een tijdlang niet in vocht en ketogene voedingsstoffen (vetzuren en sommige aminozuren) voorzien worden en zal de verbranding van vetzuren en de vorming van ketonen in je lever ook een tijdlang niet plaatsvinden.

Wanneer je zo min mogelijk voeding eet welke je bloedsuikerspiegel verhoogt, maar je lever niet goed in staat is om vetzuren te verbranden en ketonen (een alternatieve brandstof voor je hersenen) te vormen, dan zal er stress ontstaan in je lijf en zal je lever onder invloed van stress hormonen volop nieuwe glucose gaan vormen om je bloedsuikerspiegel mee te kunnen verhogen.

Dit betekent dat het ook niet verstandig is om zoete aardappelen te eten gedurende het volgen van een ketogeen dieet, want ook na de consumptie van deze aardappel zal je bloedsuikerspiegel niet voldoende laag zijn om volop vetzuren en ketonen te kunnen verbranden in je lijf.

Conclusie:

  • Nee, want voeding kan pas ketogeen genoemd worden wanneer het je lever goed voorziet in vocht, vitamines, mineralen en ketogene voedingsstoffen (vetzuren en sommige aminozuren). De onverteerbare koolhydraten welke aanwezig zijn in zoete aardappelen voorzien je lever niet in deze voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: