Vandaag een antwoord op de vraag van Coby:

 • Wat kan ik in mijn water doen om het wat meer smaak te geven zonder dat dit nadelig is voor mijn gezondheid?

Gezondheid

Iets is goed voor je gezondheid wanneer het je lijf aanvult in het vocht en de essentiële voedingsstoffen waarvan het uitgeput is geraakt.

Vocht en essentiële voedingsstoffen kan je lichaam namelijk niet zelf vormen, dus is je lichaam afhankelijk van jou en hetgeen jij drinkt en eet om deze weer aangevuld te krijgen tot het ideale niveau.

Dit is niet het geval wanneer je lichaam uitgeput is geraakt van niet-essentiële stoffen, aangezien je lichaam deze zelf kan vormen en zelf aan kan vullen tot het ideale niveau (zodra jij je lichaam goed hebt aangevuld in vocht en essentiële voedingsstoffen).

Dit betekent dat je het best iets in je water kan doen wat essentiële en geen niet-essentiële voedingsstoffen toevoegt aan je water, wanneer je niet wilt dat hetgeen je in je water doet een nadelige uitwerking heeft op je gezondheid.

Essentieel versus niet-essentieel

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.
 • Alcohol.

Water met een smaakje

Puur water (nog zonder smaakje) bezit vocht met daarin vele opgeloste mineralen.

Deze mineralen betreffen essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen) in dusdanige verhoudingen tot elkaar dat ze goed bijdragen aan de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf.

Wanneer je aan dat water stukjes verse groenten of verse kruiden (zoals plakjes komkommer of munt)  toevoegt, dan voeg je wat extra essentiële bouwstoffen (extra vitamines en mineralen) in natuurlijke verhoudingen toe en voeg je nauwelijks niet-essentiële voedingsstoffen toe.

Wanneer je aan dat water fruit (zoals gehalveerde aardbeien of plakjes sinaasappel) toevoegt, dan voeg je wat extra essentiële bouwstoffen (vitamines en mineralen) in natuurlijke verhoudingen toe, maar voeg je ook wat niet-essentiële brandstoffen (fruitsuikers bestaand uit moleculen glucose en fructose) toe welke de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf in de weg doen staan.

Wanneer je aan dat water een siroop op basis van een suiker concentraat (zoals glucosestroop) toevoegt, dan voeg je geen essentiële bouwstoffen in natuurlijke verhoudingen toe, maar wel heel wat niet-essentiële brandstoffen (glucose moleculen) en stoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan toe welke de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf in de weg doen staan..

Wanneer je aan dat water een siroop op basis van zoetstoffen en smaakstoffen (zoals acesulfaam-k en voedingszuren) toevoegt, dan voeg je wederom geen essentiële bouwstoffen in natuurlijke verhoudingen toe, maar wel opnieuw een flinke hoeveelheid niet-essentiële stoffen (stoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan) toe welke de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf in de weg doen staan.

Dit betekent dat enkel wanneer je verse groenten of verse kruiden aan je water toevoegt, je je lijf alsnog aanvult in vocht en essentiële voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in natuurlijke verhoudingen tot elkaar, waardoor het drinken van dit water met een smaakje alsnog bij kan dragen aan de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf (mits je totale voeding goed voorziet in de essentiële stoffen welke niet in dit water aanwezig zijn).

Dit betekent ook dat wanneer je één van de andere smaakmakers toevoegt aan je water, je je lichaam tegelijkertijd ook uitput van vocht, vitamines en mineralen en kan het drinken van dit water niet meer goed bijdragen aan de neutralisatie van afvalstoffen en het herstel van de optimale zuurtegraad in je lijf.

Conclusie:

 • Je kan je water het best van een smaakje voorzien door verse groenten of verse kruiden toe te voegen welke nauwelijks niet-essentiële voedingsstoffen toevoegen aan je water en daardoor niet zozeer een verstorende invloed hebben op de samenstelling (de zuurtegraad) van je bloed en andere lichaamsvloeistoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: