Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

  • Ik ken een aantal mensen die een vasten dieet aanhouden. Deze mensen eten uitsluitend tussen 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds en vasten de rest van de dag. Een aantal van deze mensen hebben gewicht verloren sinds ze dit dieet zijn gaan aanhouden, maar dit geldt niet voor al deze mensen. Hoe kan het dat sommige mensen wel gewicht verliezen door het aanhouden van een vasten dieet, maar anderen niet?

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is het gevolg van een lagere calorie inname t.o.v. het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat het aanhouden van een vasten dieet enkel gewichtsverlies zal opleveren, wanneer door het aanhouden van dit dieet het verbruik in je lijf toeneemt.

Het verbruik

In je lichaamscellen worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze processen onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen wordt energie (ATP) gevormd.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen wordt energie (ATP) verbruikt.

Dit betekent dat het aanhouden van een vasten dieet enkel gewichtsverlies zal opleveren, wanneer door het aanhouden van dit dieet de uitvoering van deze beide stofwisselingsprocessen in je cellen verbetert.

De uitvoering van stofwisselingsprocessen

Stofwisselingsprocessen zijn enzymatische processen.

Dit betekent dat ze gekatalyseerd (versneld) worden door de enzymen (dit zijn eiwitten) die aanwezig zijn in je cellen.

Dit betekent tevens dat de uitvoering van de stofwisselingsprocessen (zowel katabole als anabole) in je cellen enkel zal verbeteren wanneer de enzymen die aanwezig zijn in je cellen verbeteren in werking.

Dit is enkel aan de orde wanneer de zuurtegraad in je cellen vaker gaat heersen t.o.v. eerder.

Dit betekent dat het aanhouden van een vasten dieet enkel gewichtsverlies zal opleveren, wanneer door het aanhouden van dit dieet de optimale zuurtegraad in je cellen vaker gaat heersen t.o.v. eerder.

De zuurtegraad in je cellen

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden afbraakproducten (waaronder afvalstoffen) gevormd.

Deze afvalstoffen hebben zuurtegraad verhogende eigenschappen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden deze zuurtegraad verhogende afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en afgevoerd (uitgescheiden).

Dit betekent dat het aanhouden van een vasten dieet enkel gewichtsverlies zal opleveren, wanneer door het aanhouden van dit dieet de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen afneemt en de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen toeneemt.

Het aanhouden van een vasten dieet

Het aanhouden van een vasten dieet zal enkel een afname van katabole stofwisselingsprocessen en een toename van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen met zich meebrengen, wanneer je lichaam door het aanhouden van dit dieet minder moeite heeft met het op pijl houden van je bloedwaardes m.b.v. hormonen en daardoor meer rust en balans ervaart t.o.v. eerder.

In dat geval zal door het aanhouden van een vasten dieet de afgifte van stress hormonen (hormonen met uitsluitend katabole eigenschappen) in je lijf afnemen namelijk.

Dit betekent dat het aanhouden van een vasten dieet enkel gewichtsverlies zal opleveren, wanneer je lichaam door het aanhouden van dit dieet minder moeite heeft met het op pijl houden van je bloedwaardes m.b.v. hormonen en daardoor meer rust en balans ervaart t.o.v. eerder.

Ervaart je lichaam echter meer moeite om je bloedwaardes op pijl te houden m.b.v. hormonen en en ervaart je lichaam daardoor ook meer onrust en meer disbalans t.o.v. eerder gedurende het aanhouden van een vasten dieet, dan zal de afgifte van stress hormonen (hormonen met uitsluitend katabole eigenschappen) in je lijf toenemen i.p.v. afnemen, zal ook de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in je cellen toenemen i.p.v. afnemen, zal de optimale zuurtegraad in je cellen minder vaak gaan heersen t.o.v. eerder, zal de werking van de enzymen in je cellen verslechteren i.p.v. verbeteren, zal het verbruik in je lijf dalen i.p.v. stijgen en zal je geen gewicht verliezen door het aanhouden van een vasten dieet, maar kan het zelfs gaan stijgen.

Conclusie:

  • Dit komt omdat het aanhouden van een vasten dieet enkel tot gewichtsverlies zal leiden, wanneer het aanhouden van dit dieet voor een beter behoud van stabiele bloedwaardes onder invloed van hormonen en daardoor voor meer rust en balans in je lijf en een verminderde afgifte van stress hormonen in je lijf zorgt t.o.v. eerder. Enkel wanneer het aanhouden van een vasten dieet voor een beter behoud van stabiele bloedwaardes onder invloed van hormonen en daardoor voor meer rust en balans in je lijf en een verminderde afgifte van stress hormonen in je lijf zorgt t.o.v. eerder, dan zal de optimale zuurtegraad in je cellen vaker heersen t.o.v. eerder, zullen de enzymen in je cellen verbeteren in werking t.o.v. eerder en zal het verbruik in je lijf toenemen t.o.v. eerder namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: