Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

 • Mijn lichaam verbrandt heel weinig calorieën. Hierdoor kom ik heel snel aan in gewicht. Zowel het beperken van mijn calorie inname als ook het verhogen van mijn calorie inname werkt niet en kan hier geen verandering in brengen. Wat kan ik nog meer doen?

De mitochondriën (kacheltjes) van je cellen

De verbranding van calorie leverende voedingsstof moleculen vindt plaats in de mitochondriën van je cellen.

De mitochondriën van je cellen worden om die reden vaak met kacheltjes vergeleken.

Wanneer je lichaam heel weinig calorieën verbrandt, dan betekent dit dat er maar weinig calorie leverende voedingsstof moleculen verbrand worden in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen.

Dit betekent dat je lichaam pas meer calorieën zal gaan verbranden wanneer de verbranding van calorie leverende voedingsstof moleculen in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen toeneemt.

Meer calorie leverende voedingsstof moleculen zullen er echter niet verbrand worden in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen wanneer je je calorie inname beperkt of verhoogt en daardoor opeens veel minder of opeens veel meer calorie leverende voedingsstof moleculen in je spijsverteringskanaal laat belanden.

Om meer calorie leverende voedingsstof moleculen in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen te kunnen verbranden moeten er meer calorie leverende voedingsstof moleculen in je cellen en vervolgens ook in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen opgenomen worden namelijk.

De opname van calorie leverende voedingsstof moleculen in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen

Al je cellen als ook alle mitochondriën (kacheltjes) van je cellen bezitten een lipiden membraan.

Een lipiden membraan is een membraan die is opgebouwd uit fosfolipiden (membraan vetten).

Grote water oplosbare voedingsstof moleculen, zoals calorie leverende voedingsstof moleculen, kunnen enkel met behulp van membraan eiwitten door lipiden membranen getransporteerd worden.

Dit betekent dat je lichaam pas meer calorieën zal gaan verbranden wanneer het aantal membraan eiwitten tussen de fosfolipiden van de membranen van de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen toeneemt.

De vorming en uitscheiding van nieuwe membraan eiwitten

In al je cellen worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder eiwitten) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe membraan eiwitten) gevormd en uitgescheiden richting de membranen van en in je cellen (waaronder de membranen van de mitochondriën van je cellen) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes).

Dit betekent dat je lichaam pas meer calorieën zal gaan verbranden wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen verbetert.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan eiwitten in en door je cellen, de opname van calorie leverende voedingsstof moleculen in de mitochondriën van je cellen en de verbranding van calorieën in je lijf van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder membraan eiwitten en vesikels) te vormen en uit te scheiden namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat enkel wanneer je je voeding optimaal gaat voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk gaat voorzien in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen afnemen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen zal verbeteren, de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan eiwitten m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) in en door je cellen zal verbeteren, de hoeveelheid membraan eiwitten tussen de fosfolipiden in de membranen van de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen toe zal nemen, de opname van calorie leverende voedingstof moleculen in de mitochondriën (kacheltjes) van je cellen zal verbeteren en je lichaam meer calorieën zal gaan verbranden t.o.v. eerder.

Conclusie:

 • Je voeding optimaliseren in vocht en essentiële voedingsstoffen en minimaliseren in niet-essentiële stoffen. Je lichaam zal enkel meer calorieën gaan verbranden wanneer de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf afnemen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: