Vandaag een antwoord op de vraag van Beatrijs:

 • Ik heb altijd gedacht dat chronische (langdurige) moeheid het gevolg is van chronische (langdurige) stress, maar nu heb ik ergens gelezen dat chronische (langdurige) moeheid ook aan de orde kan zijn wanneer er weinig stressvolle omstandigheden heersen in je leven. Klopt dat?

Chronische (langdurige) moeheid

Chronische (langdurige) moeheid is het gevolg van een chronisch (langdurig) laag energieniveau.

Een chronisch (langdurig) laag energieniveau is aan de orde wanneer de productie van energie (de vorming van het energiedragende molecuul ATP) in de mitochondriën van je cellen niet goed verloopt.

Dit betekent dat wanneer de productie van energie (de vorming van het energiedragende molecuul ATP) in de mitochondriën van je cellen al geruime tijd niet goed verloopt, je chronische (langdurige) moeheid zal ervaren.

De vorming van het energie dragende molecuul ATP in de mitochondriën van je cellen

Het energie dragende molecuul ATP wordt gevormd gedurende de aerobe verbranding van brandstof in de mitochondriën van je cellen.

Dit betekent dat wanneer de opname van brandstof en zuurstof in de mitochondriën van je cellen niet goed verloopt, de aerobe verbranding van brandstof in de mitochondriën van je cellen niet plaats zal vinden, de vorming van het energie dragende molecuul ATP in de mitochondriën van je cellen niet plaats zal vinden en je energieniveau erg laag zal zijn.

Van een slechte opname van brandstof en zuurstof in de mitochondriën van je cellen zal sprake zijn wanneer er nog teveel afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) die voort zijn gekomen uit eerdere afbraak processen en verbrandingsprocessen aanwezig zijn in de mitochondriën van je cellen.

Dit betekent dat wanneer de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en en verbrandingsproducten (afvalstoffen die voort zijn gekomen uit eerdere afbraak processen en verbrandingsprocessen) in en door je cellen al geruime tijd niet goed verloopt, je chronische (langdurige) moeheid zal ervaren.

De verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen 

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden (zowel water oplosbare als vet oplosbare) afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) gevormd.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden deze afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen na uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen al geruime tijd niet goed verloopt, ook de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van (zowel water oplosbare als vet oplosbare) afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) in en door je cellen al geruime tijd niet goed verloopt en je chronische (langdurige) moeheid zal ervaren.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen (waar de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) en je energieniveau van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bewerkstelligen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
 • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet worden genoemd).
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen na uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen slecht zal verlopen, de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) in en door je cellen slecht zal verlopen, de vorming van het energie dragende molecuul ATP in de mitochondriën van je cellen slecht zal verlopen en je chronische (langdurige) moeheid zal ervaren, zelfs wanneer er weinig stressvolle omstandigheden heersen in je leven.

Conclusie:

 • Dat klopt, want ook wanneer er weinig stressvolle omstandigheden heersen in je leven, dan kan je voeding alsnog een nadelige invloed hebben op de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen na uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen en de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) in en door je cellen. Wanneer je voeding niet goed bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf, dan zal de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen na uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen slecht verlopen, zal de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en verbrandingsproducten (afvalstoffen) in en door je cellen slecht verlopen, zal de vorming van het energie dragende molecuul ATP in de mitochondriën van je cellen slecht verlopen en zal je alsnog chronische (langdurige) moeheid ervaren namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: