Vandaag een antwoord op de vraag van Jolanda:

 • Ik ervaar regelmatig duizeligheid, terwijl ik erg regelmatig eet en in al mijn maaltijden en snacks bronnen van koolhydraten en zout opneem. Hoe kan het dan dat ik alsnog regelmatig duizeligheid ervaar?

Duizeligheid

Duizeligheid zal je ervaren wanneer je bloedsuikerspiegel en bloeddruk regelmatig te laag dreigen te worden.

Dit is aan de orde wanneer je levercellen niet goed in staat zijn om grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine uit te scheiden.

Enkel wanneer je levercellen goed in staat zijn om grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine uit te scheiden, dan kunnen je bloedsuikerspiegel en bloeddruk na daling weer snel verhoogd worden en zal je geen duizeligheid ervaren namelijk.

Het uitscheiden van grote water oplosbare voedingsstof moleculen

Al je cellen (waaronder je levercellen) bezitten een celmembraan.

Dit celmembraan bestaat voornamelijk uit membraan vetten genaamd fosfolipiden.

Tussen deze membraan vetten zijn ook membraan eiwitten en cholesterol moleculen aanwezig.

Om grote water oplosbare voedingsstof moleculen uit te kunnen scheiden moeten er eerst vesikels (transport blaasjes met een membraan die uit dezelfde moleculen bestaat als de celmembranen van je cellen uit bestaan) gevormd worden in en door je cellen.

Het uitscheiden van grote water oplosbare voedingsstof moleculen kan zonder deze vesikels (vesikels die kunnen versmelten met de celmembranen van je cellen) niet plaatsvinden namelijk.

Weet je waarom niet?

 • Omdat grote water oplosbare voedingsstof moleculen zonder deze vesikels niet door een membraan die voornamelijk bestaat uit vettige (water afstotende) stoffen getransporteerd kunnen worden!

Dit betekent dat wanneer de vorming en uitscheiding van vesikels (transport blaasjes met een membraan die uit dezelfde moleculen bestaat als de celmembranen van je cellen uit bestaan) in en door je levercellen niet goed verloopt, je levercellen niet goed in staat zullen zijn om grote water oplosbare moleculen zoals glucose en albumine uit te scheiden, je bloedsuikerspiegel en bloeddruk na daling niet weer snel verhoogd kunnen worden en je regelmatig duizeligheid zal ervaren.

De vorming en uitscheiding van vesikels

De stofwisseling in je lijf kan je onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

De vorming en uitscheiding van vesikels betreft een anabool stofwisselingsproces.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen niet goed verloopt, je levercellen niet goed in staat zullen zijn om grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine uit te scheiden, je bloedsuikerspiegel en bloeddruk na daling niet weer snel verhoogd kunnen worden en je regelmatig duizeligheid zal ervaren.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de uitscheiding van grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine in en door je levercellen van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder je levercellen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen en uitbreiden, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je levercellen) slecht zal verlopen, de uitscheiding van grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine door je levercellen slecht zal verlopen en je regelmatig duizeligheid zal ervaren.

Conclusie:

 • Dit komt omdat je bloedsuikerspiegel en bloeddruk na daling niet snel weer verhoogd kunnen worden wanneer je levercellen niet goed in staat zijn om grote water oplosbare voedingsstof moleculen zoals glucose en albumine uit te scheiden. Dit is aan de orde wanneer er regelmatig tekorten in vocht en essentiële stoffen heersen in je lijf. Kennelijk heersen er regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: