Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Ik heb regelmatig last van maagklachten en heb maagzuur remmers gekregen om deze te helpen verminderen. Helaas zijn mijn maagklachten niet afgenomen maar toegenomen sindsdien. Hoe kan dat?!

Maagklachten

Maagklachten zullen ontstaan wanneer je maagwand cellen regelmatig gestimuleerd worden om stofwisselingsprocessen uit te voeren, maar niet in staat zijn om deze uit te voeren.

Wanneer je maagwand cellen de stofwisselingsprocessen die ze gestimuleerd krijgen om uit te voeren regelmatig niet uit kunnen voeren, dan zullen ze steeds verder uitgeput raken van vocht en beschermende stoffen zoals vitamines en mineralen, zal de zuurtegraad in je maagwand cellen steeds verder stijgen, zullen de membranen van je maagwand cellen beschadigd raken en zullen je maagwand cellen (als reactie op deze schade) ontstekingsreacties gaan vertonen (met pijnklachten tot gevolg) namelijk.

Dit betekent dat een vermindering van maagklachten enkel bereikt kan worden, wanneer je maagwand cellen weer beter in staat zijn om de processen die ze gestimuleerd krijgen om uit te voeren, uit te voeren.

De uitvoering van stofwisselingsprocessen

Zodra voeding in je maag belandt, dan worden je maagwand cellen gestimuleerd om stofwisselingsprocessen uit te voeren.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Al deze processen betreffen enzymatische processen.

Dit betekent dat ze gekatalyseerd (versneld) worden door de enzymen (dit zijn eiwitten) die aanwezig zijn in je maagwand cellen.

Dit betekent tevens dat een vermindering van maagklachten enkel bereikt kan worden, wanneer de werking van de enzymen in je maagwand cellen verbetert.

De werking van enzymen

Enzymen kunnen enkel goed werken wanneer ze in een milieu met een (voor dit enzym) optimale zuurtegraad verkeren.

Dit milieu met een optimale zuurtegraad kan enkel gegarandeerd worden wanneer anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen goed uitgevoerd kunnen worden in en door je maagwand cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen worden afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen (stoffen die gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen gevormd worden) verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden in en door je cellen namelijk.

Dit betekent dat een vermindering van maagklachten enkel bereikt kan worden, wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je maagwand cellen verbetert.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar het behoud van een optimale zuurtegraad in je maagwand cellen en het behoud van een goede enzymwerking in je maagwand cellen van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je maagwand cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf niet opgelost zullen worden en zelfs zullen uitbreiden, de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je maagwand cellen nog verder zal verslechteren, de zuurtegraad in je maagwand cellen nog verder verhoogd zal raken, de enzymwerking in je maagwand cellen nog verder zal verslechteren, de uitvoering van de processen die je maagwand cellen gestimuleerd krijgen om uit te voeren zodra voeding in je maag belandt nog verder zal verslechteren en je maagklachten zullen toenemen i.p.v. afnemen, ondanks het gebruik van maagzuur remmers.

De invloed van maagzuur remmers op het ontstaan en uitbreiden van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf

Wanneer de afgifte van maagzuur door je maagwand cellen geremd wordt door het gebruik van maagzuur remmers, dan kan de denaturatie van eiwitten in je maag, de activatie van eiwit splitsende enzymen in je maag en de eerste stap van de eiwit vertering (deze vindt plaats in je maag) niet goed uitgevoerd worden.

Wanneer de denaturatie van eiwitten in je maag als ook de eerste stap van de eiwit vertering in je maag niet goed uitgevoerd kan worden, dan zullen ook de latere twee stappen van de eiwit vertering die in het bovenste deel van je darmen plaats moeten vinden niet goed uitgevoerd worden.

Gevolg:

 • Er zullen regelmatig slecht verteerde eiwitten onder in je darmen belanden.

Wanneer er regelmatig slecht verteerde eiwitten onder in je darmen belanden, dan zullen deze vocht retentie onder in je darmen veroorzaken, zullen je darmwand cellen uitgeput raken van vocht, zal de opname (absorptie) van vocht en voedingstoffen (waaronder essentiële varianten) in het resorptie deel van je darmen verslechteren en zal je lichaam regelmatig uitgeput raken van vocht en essentiële voedingsstoffen.

En je hebt zojuist gelezen dat maagklachten zullen ontstaan wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf heersen!

Conclusie:

 • Dit komt omdat maagklachten zullen ontstaan wanneer er langdurige tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf en het gebruik van maagzuur remmers kan zorgen voor een toename van dergelijke tekorten.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: