Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

 • Ik heb begrepen dat wanneer je je vezel inname en vocht inname verhoogt, de vorming en afgifte (uitscheiding) van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen gestimuleerd wordt in je lijf. Ik snap dan ook niet dat ik nog geen verminderde eetlust heb ervaren sinds ik mijn vezel inname en vocht inname ben gaan verhogen. Hoe kan dat?

De vorming en afgifte (uitscheiding) van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen

Hormonen met eetlust beperkende eigenschappen betreffen peptidehormonen.

Peptidehormonen zijn grote water oplosbare voedingsstof moleculen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote water oplosbare voedingsstof moleculen (waaronder eiwitten) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes) van je cellen .

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen nieuwe grote water oplosbare voedingsstof moleculen (waaronder peptidehormonen) gevormd en uitgescheiden richting de membranen van je cellen en afgegeven aan het extracellulaire milieu van je cellen met behulp van vesikels (transport en secretie blaasjes).

Dit betekent dat wanneer de vorming en afgifte (uitscheiding) van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen (dit betreffen peptidehormonen) gestimuleerd wordt in je lijf, maar de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen verloopt op dat moment niet goed, hormonen met eetlust beperkende eigenschappen (dit betreffen peptidehormonen) en vesikels (transport en secretie blaasjes) alsnog niet gevormd en afgegeven (uitgescheiden) zullen worden in je lijf en je eetlust alsnog niet zal afnemen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en afgifte (uitscheiding) van peptidehormonen in je lijf van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om nieuwe, grote voedingsstof moleculen (waaronder peptidehormonen en vesikels) te vormen en uitscheiden namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer de vorming en afgifte (uitscheiding) van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen (dit betreffen peptidehormonen) gestimuleerd wordt in je lijf, maar er op dat moment tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen niet goed zal verlopen, hormonen met eetlust beperkende eigenschappen (dit betreffen peptidehormonen) alsnog niet gevormd en afgegeven (uitgescheiden) zullen worden in je lijf en je eetlust alsnog niet zal afnemen.

Conclusie:

 • Dit komt omdat de vorming en afgifte (uitscheiding) van hormonen met eetlust beperkende eigenschappen (dit betreffen peptidehormonen) enkel plaats zal vinden in je lijf wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Kennelijk heersen er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf die je vocht- en vezelrijke voeding onvoldoende helpt oplossen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: