Vandaag een antwoord op de vraag van Mandy:

 • Ik heb begrepen dat het beoefenen van yoga je kan helpen ontspannen. Ik snap dan ook niet dat ik nog geen ontspanning heb kunnen ervaren sinds ik yoga ben gaan beoefenen. Hoe kan dat?

Ontspanning

Alle cellen in je lijf zijn in het bezit van een membraan spanning (een zogenaamde membraan potentiaal).

Deze membraan spanning wordt bepaald door het aantal geladen deeltjes (ionen) buiten de cel tegenover het aantal geladen deeltjes (ionen) binnenin de cel.

Ontspanning kan je enkel ervaren wanneer er kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen aanwezig zijn, maar zal je niet kunnen ervaren wanneer deze ionen (geladen deeltjes) niet binnen in je cellen aanwezig zijn.

Dit betekent dat wanneer je yoga beoefent, maar de opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen verbetert niet, de hoeveelheid kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen niet toe zal nemen en je alsnog geen ontspanning zal gaan ervaren.

De opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen

De opname van ionen (geladen deeltjes) in je cellen vindt plaats m.b.v. ion kanalen (membraan eiwitten die het transport van geladen deeltjes door de celmembranen van je cellen verzorgen).

Het openen en sluiten van deze ion kanalen betreft een door hormonen gereguleerd proces.

Dit betekent dat wanneer je yoga beoefent, maar de werking van de hormonen die het openen van kalium kanalen en magnesium kanalen stimuleren verbetert niet, de opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen niet zal verbeteren, de hoeveelheid kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen niet toe zal nemen en je alsnog geen ontspanning zal gaan ervaren.

De werking van hormonen

Hormonen zijn overdrachtsstoffen.

Dit betekent dat ze informatie overdragen op je cellen m.b.t. welke enzymatische stofwisselingsprocessen je cellen moeten gaan uitvoeren.

Wanneer de enzymen in je weefsels en cellen echter niet goed kunnen werken, dan zullen hormoon gestuurde processen niet goed uitgevoerd kunnen worden in en door je cellen en zal de werking van hormonen in je lijf slecht zijn.

Dit betekent dat wanneer je yoga beoefent, maar de werking van de enzymen in je weefsels en cellen verbetert niet, ook de werking van de hormonen die het openen van kalium kanalen en magnesium kanalen stimuleren niet zal verbeteren, de opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen niet zal verbeteren, de hoeveelheid kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen niet toe zal nemen en je alsnog geen ontspanning zal gaan ervaren.

De werking van enzymen

Enzymen (dit zijn eiwitten die de processen in je weefsels en cellen katalyseren) kunnen enkel goed werken wanneer ze in een milieu met een optimale zuurtegraad verkeren.

Een milieu met een optimale zuurtegraad kan enkel gegarandeerd worden in je cellen wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in je cellen goed verloopt.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen (moleculen die gevormd worden gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen) verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden namelijk.

Dit betekent dat wanneer je yoga beoefent, maar de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen verbetert niet, ook de werking van de enzymen in je weefsels en cellen en de werking van de hormonen die het openen van kalium kanalen en magnesium kanalen stimuleren niet zal verbeteren, de opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen niet zal verbeteren, de hoeveelheid kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen niet toe zal nemen en je alsnog geen ontspanning zal gaan ervaren.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar een goede werking van de hormonen die het openen van kalium kanalen en magnesium kanalen stimuleren en het kunnen ervaren van ontspanning van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen te verdunnen, neutraliseren en uitscheiden namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je yoga beoefent, maar er op dat moment tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen niet zal verbeteren, ook de werking van de enzymen in je weefsels en cellen en de werking van de hormonen die het openen van kalium kanalen en magnesium kanalen stimuleren niet zal verbeteren, de opname van kalium ionen en magnesium ionen (geladen deeltjes) in je cellen niet zal verbeteren, de hoeveelheid kalium ionen en magnesium ionen binnen in je cellen niet toe zal nemen en je alsnog geen ontspanning zal gaan ervaren.

Conclusie:

 • Dit komt omdat je enkel ontspanning kan ervaren wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Kennelijk heersen er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf die het beoefenen van yoga niet kan helpen oplossen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: