Vandaag een antwoord op de vraag van Trudy:

 • Gewicht verliezen, dat gaat me redelijk af, maar mijn buikvet verliezen, dat lukt me niet. Hoe kan dat? Wat is nodig om behalve gewicht ook buikvet te kunnen verliezen?

Buikvet

Buikvet is vet dat opgeslagen ligt rond de organen in je buikholte.

Vetten zullen opgeslagen worden rond de organen in je buikholte, wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en de opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen niet goed verloopt.

Dit betekent dat wanneer je buikvet wilt verliezen, je ervoor moet zorgen dat de verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en de opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen verbetert t.o.v. eerder.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en de opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen

De verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en de opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen is iets wat gereguleerd wordt door hormonen.

Dit betekent dat de verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en de opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen zal verslechteren wanneer de werking van hormonen in je lijf slecht is.

Dit is aan de orde wanneer de enzymen in je weefsels niet goed kunnen werken.

Hormonen stimuleren enzymatische processen in je weefsels namelijk.

Dit betekent dat wanneer je buikvet wilt verliezen, je ervoor moet zorgen dat de werking van de enzymen in je weefsels verbetert t.o.v. eerder.

De werking van enzymen

Enzymen kunnen enkel goed werken wanneer de zuurtegraad in je weefsels optimaal (licht basisch) is.

De zuurtegraad in je weefsels zal echter niet optimaal (niet licht basisch) zijn wanneer de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen  (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) in je lijf slecht verloopt.

Dit betekent dat wanneer je buikvet wilt verliezen, je ervoor moet zorgen dat de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verbetert t.o.v. eerder.

De verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen

In je cellen vinden voortdurend stofwisselingsprocessen plaats.

Deze kan je onderverdelen in twee delen:

 • Katabole (afbrekende) processen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) processen.

Gedurende de uitvoering van het katabole deel van de stofwisseling worden afbraakproducten (afvalstoffen) gevormd.

Deze kunnen pas verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden gedurende de uitvoering van het anabole deel van de stofwisseling.

Dit betekent dat wanneer je buikvet wilt verliezen, je ervoor moet zorgen dat de uitvoering van anabole processen in je lijf verbetert t.o.v. eerder.

Anabole processen

Anabole (opbouwende en herstellende) processen kunnen enkel goed uitgevoerd worden in een lijf waarin geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen.

Het ontstaan van dergelijke tekorten in je lijf kan enkel voorkomen worden wanneer je dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en in minimale mate voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je buikvet wilt verliezen, je ervoor moet zorgen dat je dieet de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf helpt oplossen en geen nieuwe tekorten in vocht en essentiële stoffen in je lijf moet veroorzaken.

Conclusie:

 • Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf is nodig om buikvet te kunnen verliezen. Enkel wanneer je lichaam geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart, dan kan de uitvoering van anabole processen in je lijf verbeteren, kan de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verbeteren, kan de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels hersteld worden, kunnen de enzymen in je weefsels verbeteren in werking en enkel wanneer de enzymen in je weefsels verbeteren in werking, dan zullen ook de hormonen die een goede verdeling vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) over je weefsels en een goede opname van vocht en voedingsstoffen (waaronder vetten) in je cellen mogelijk maken verbeteren in werking en enkel wanneer die hormonen verbeteren in werking, dan zal je behalve gewicht ook buikvet kunnen verliezen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: