Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Ik volg nu al een aantal maanden een dieet met een zeer laag caloriegehalte. Ik ben vanaf de start van dit dieet collageen supplementen gaan gebruiken in de hoop en veronderstelling dat mijn huid dan niet in conditie zou verslechteren gedurende het (best snelle) verlies van gewicht. Helaas heeft mijn huid diens goede conditie (vooral diens stevigheid) alsnog verloren gedurende het (best snelle) verlies van gewicht de afgelopen maanden. Hoe kan dat?

Collageen supplementen

Collageen supplementen bezitten collageen eiwitten.

Collageen eiwitten zijn eiwitten die onder andere in je huid (je onderhuidse bindweefsel) aanwezig zijn en je huid in goede conditie (gezond en stevig) helpen houden.

Echter…

Het gebruik van collageen supplementen garandeert helemaal niet dat een hoog gehalte aan collageen eiwitten in je huid behouden blijft gedurende het verlies van gewicht.

Een hoog gehalte aan collageen eiwitten in je huid kan enkel behouden blijven, wanneer de hormonen die de vorming van nieuwe collageen eiwitten in je lijf stimuleren goed kunnen werken namelijk!

Het aanhouden van een dieet met een zeer laag calorie gehalte

Wanneer je een dieet met een zeer laag calorie gehalte aanhoudt, dan ervaart je lichaam zeer regelmatig stress (disbalans) en moet je lichaam zeer regelmatig je bloedsuikerspiegel (het glucose gehalte in je bloedbaan) zelfstandig verhogen.

Dit betekent dat wanneer je een dieet met een zeer laag calorie gehalte aanhoudt, je lever zeer regelmatig door stresshormonen (hormonen met katabole eigenschappen) gestimuleerd wordt om nieuwe glucose moleculen (brandstoffen) te vormen.

Je lever kan deze nieuwe glucose moleculen vormen uit zogenaamde glucogene voedingsstoffen.

Glucogene voedingsstoffen zijn:

 • Aminozuren
 • Glycerol
 • Melkzuur

Dit betekent dat wanneer je een dieet met een zeer laag calorie gehalte aanhoudt, de aminozuren die aanwezig zijn in collageen supplementen (die na opname in je lijf als eerste bij je lever aanbelanden) zeer regelmatig door je lever gebruikt zullen worden om nieuwe glucose moleculen uit te vormen en niet gebruikt zullen worden om nieuwe collageen eiwitten uit te vormen.

De vorming van nieuwe collageen eiwitten

Nieuwe collageen eiwitten zullen enkel gevormd worden in en door je lijf, wanneer de hormonen die de vorming van nieuwe collageen eiwitten in je lijf stimuleren (dit betreffen hormonen met anabole eigenschappen) goed kunnen werken (las je zojuist).

Hormonen met anabole eigenschappen (waaronder de hormonen die de vorming van nieuwe collageen eiwitten in je lijf stimuleren) kunnen enkel goed werken wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je een dieet met een zeer laag calorie gehalte aanhoudt die tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf, de hormonen die de vorming van nieuwe collageen eiwitten in je lijf stimuleren niet goed kunnen en zullen werken gedurende het verlies van gewicht en het gehalte aan collageen eiwitten in je huid alsnog af zal nemen gedurende het verlies van gewicht, ondanks het gebruik van collageen supplementen.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf

Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan wanneer je dieet onvoldoende voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer de conditie van je huid is afgenomen (wanneer je huid diens stevigheid heeft verloren) gedurende het verlies van gewicht, ondanks het gebruik van collageen supplementen, je dieet tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf heeft veroorzaakt, waardoor de hormonen die de vorming van nieuwe collageen eiwitten in je lijf stimuleren niet goed konden werken gedurende het verlies van gewicht en de aminozuren die in je collageen supplementen aanwezig zijn door je lever gebruikt zijn om nieuwe glucose moleculen (brandstoffen) uit te vormen en niet gebruikt zijn om nieuwe collageen eiwitten uit te vormen gedurende het verlies van gewicht.

Conclusie:

 • Dit komt omdat je huid enkel in goede conditie gehouden kan worden gedurende het verlies van gewicht wanneer de hormonen die de vorming van collageen eiwitten in je lijf stimuleren goed kunnen werken gedurende het verlies van gewicht. Dit is enkel het geval wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf ontstaan gedurende het verlies van gewicht. Kennelijk heeft je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: