Vandaag een antwoord op de vraag van Monique:

  • Afgelopen weekend smeekten mijn kinderen om pepernoten en wilden ze graag dat ik deze met hen mee at. Ik besloot een klein handje te nemen om hen een plezier te doen, maar heb uiteindelijk de hele zak leeg gegeten. Ik kon (toen ik eenmaal begonnen was met eten) niet meer stoppen namelijk. Hoe kan dat?

Portiecontrole

Je porties kan je enkel met je wil (met je verstand) controleren wanneer er activiteit (informatie verwerking) in het animale deel van je zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) mogelijk is.

Dit is niet aan de orde wanneer er hoge activiteit in het autonome deel van je zenuwstelsel vereist wordt.

Een hoge activiteit in het autonome deel van je zenuwstelsel wordt vereist wanneer je ideale bloedwaardes acuut verstoord (verhoogd of verlaagd) worden en deze ook acuut hersteld moeten worden terug naar het ideale niveau.

Dit betekent dat wanneer je iets eet wat na consumptie je ideale bloedwaardes acuut verstoort, er even geen activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel mogelijk is en je je porties ook even niet met je wil (met je verstand) kan controleren.

Je ideale bloedwaardes

Je ideale bloedwaardes betreffen:

  • Een bloedsuikerspiegel welke tussen een ideale boven en onder grens schommelt.
  • Een bloeddruk welke tussen een ideale boven en onder grens schommelt.
  • Een vochtgehalte in je bloedbaan welke rond een ideaal niveau blijft schommelen.
  • Een zuurtegraad in je bloedbaan welke rond een ideaal niveau blijft schommelen.
  • Een hoeveelheid opgeloste stoffen in je bloedbaan welke rond een ideaal niveau blijft schommelen.

Deze zullen onder andere acuut verstoord raken wanneer hetgeen je eet weinig vocht en veel glucose bezit.

Dit is het geval wanneer je iets eet wat veel geraffineerde koolhydraten bezit.

Pepernoten bevatten veel geraffineerde koolhydraten.

Dit betekent dat wanneer je door het eten van een klein handje pepernoten je ideale bloedwaardes acuut verstoort, er nadien even geen activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel mogelijk is en je je porties ook even niet meer met je wil (met je verstand) kan controleren.

Conclusie:

  • Dit komt omdat je je wil (je hersenen) even niet kunt gebruiken, nadat je iets hebt gegeten wat je ideale bloedwaardes acuut verstoort. Wanneer je pepernoten eet, dan verstoor je acuut je bloedwaardes waardoor je je wil (je hersenen) even niet kunt gebruiken en je de portie welke je uiteindelijk eet van de pepernoten ook even niet met je wil (met je verstand) kunt controleren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: