Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

 • Ik houd enorm veel vocht vast nadat ik zoutrijk heb gegeten. Hierdoor neemt mijn gewicht ook steeds toe nadat ik zoutrijk heb gegeten. Hoe kan het dat ik hier zoveel last van heb en andere mensen zoals mijn zus en mijn vriendinnen totaal niet?

Zout

Zout is in het bezit van het mineraal natrium.

Het mineraal natrium betreft een elektrolyt.

Een elektrolyt is een deeltje die in opgeloste toestand een ion (een geladen deeltje) vormt en in staat is om elektrische stroom te geleiden.

De verdeling van elektrolyten zoals natrium ionen, kalium ionen, calcium ionen en magnesium ionen over je weefsels en cellen is dan ook iets wat goed gereguleerd moet worden in je lijf, want anders zal de overdracht van informatie in je lijf en zal ook de vochtbalans in je lijf sterk verstoord raken.

Zouten zijn moleculen met een sterk vocht aantrekkend vermogen (een hoge osmotische waarde) namelijk.

Dit betekent dat wanneer je enorm veel vocht vasthoudt nadat je zoutrijk hebt gegeten, de werking van de hormonen die de gelijkmatige verdeling van elektrolyten zoals natrium ionen en ook vocht over je weefsels en cellen reguleren slecht is.

De werking van hormonen

Hormonen zijn overdrachtsstoffen.

Dit betekent dat ze informatie overdragen op je cellen m.b.t. welke enzymatische stofwisselingsprocessen je cellen moeten gaan uitvoeren.

Wanneer de enzymen in je weefsels en cellen echter niet goed kunnen werken, dan kunnen hormoon gestuurde processen niet goed uitgevoerd worden in en door je cellen en zal de werking van hormonen in je lijf slecht zijn.

Dit betekent dat wanneer je enorm veel vocht vasthoudt nadat je zoutrijk hebt gegeten, de werking van de enzymen in je weefsels en cellen slecht is.

De werking van enzymen

Enzymen (dit zijn eiwitten die de processen in je weefsels en cellen katalyseren) kunnen enkel goed werken wanneer ze in een milieu met een optimale zuurtegraad verkeren.

Een milieu met een optimale zuurtegraad kan enkel gegarandeerd worden in je weefsels en cellen wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen goed verloopt.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen (moleculen die gevormd worden gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen) verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden en wordt de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen hersteld namelijk.

Dit betekent dat wanneer je enorm veel vocht vasthoudt nadat je zoutrijk hebt gegeten, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen niet goed verloopt.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar een goede enzymwerking in je weefsels en cellen, een goede werking van hormonen in je lijf en de gelijkmatige verdeling van elektrolyten zoals natrium ionen en vocht over je weefsels en cellen van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om lysosomen (afbraak en afval blaasjes) te vormen en zijn je cellen niet in staat om afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen te verdunnen, neutraliseren en uitscheiden namelijk.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer er tekorten in essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht zal verlopen, de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen in en door je cellen slecht zal verlopen, de optimale zuurtegraad die enzymen nodig hebben om goed te kunnen werken zal ontbreken in je weefsels en cellen, de werking van de enzymen in je weefsels en cellen slecht zal zijn, hormoon gestuurde enzymatische processen (zoals de gelijkmatige verdeling van elektrolyten zoals natrium en de gelijkmatige verdeling van vocht over je weefsels en cellen) slecht zal verlopen en de consumptie van zoutrijke voeding (voeding met veel natrium daarin aanwezig) tot flinke vocht retentie zal leiden.

Conclusie:

 • Dit komt omdat je meer vocht vast zal houden na het eten van zoutrijke (natriumrijke) voeding wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf dan wanneer deze tekorten niet heersen in je lijf. Kennelijk heersen er in jouw lijf meer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen dan in het lijf van je zus.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: