Vandaag een antwoord op de vraag van Paul:

 • Ik heb het idee dat mijn buikvet is toegenomen de afgelopen tijd. Dit vind ik vreemd, want mijn gewicht is niet toegenomen de afgelopen tijd. Hoe kan dit?

Een toename in buikvet

Wanneer je buikvet is toegenomen, terwijl je gewicht niet is toegenomen, dan betekent dit dat de verbranding van vet in je lijf is afgenomen en de gelijkmatige verdeling van vet over je weefsels en cellen is verslechterd.

Dit is aan de orde wanneer de afgifte van het anti stress hormoon cortisol is toegenomen in je lijf.

Het anti stress hormoon cortisol veroorzaakt een verhoogde brandstof vorming (glucose vorming) in en door je lever en veroorzaakt tevens een sterk beperkte verdeling van brandstof (glucose en vet) over je weefsels en cellen namelijk.

De afgifte van het anti stress hormoon cortisol

Het anti stress hormoon cortisol zal afgegeven worden in je lijf nadat je lichaam stress heeft ervaren.

Stress ervaart je lichaam vooral wanneer de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen niet heerst.

Wanneer de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen niet heerst, dan kunnen de enzymen in je weefsels en cellen niet goed werken en kunnen de stofwisselingsprocessen in je weefsels en cellen niet goed uitgevoerd worden namelijk.

Weet je wanneer de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen niet zal heersen?

 • Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, dan zal de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in je cellen verslechteren en zal daardoor ook de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen in je lijf verslechteren namelijk.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf

Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan en uitbreiden, de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen zal verslechteren, de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen verloren zal gaan, de werking van de enzymen in je weefsels en cellen zal verslechteren, je lichaam regelmatig stress zal ervaren, het anti stress hormoon cortisol regelmatig afgegeven zal worden in je lijf, de verbranding van vet in je lijf af zal nemen, de gelijkmatige verdeling van vet over je weefsels en cellen zal verslechteren en je buikvet zal toenemen.

Conclusie:

 • Dit komt omdat je buikvet zal toenemen wanneer de gelijkmatige verdeling van vet over je weefsels en cellen is verslechterd en de verbranding van vet in je lijf is afgenomen. Dit is aan de orde wanneer je lichaam regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heeft ervaren en het anti stress hormoon cortisol regelmatig afgegeven moest worden in je lijf (als gevolg daarvan).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: