Vandaag een antwoord op de vraag van Liset:

  • Lekkere dingen heb ik volop in de voorraadkast liggen. Het hebben van een dergelijke voorraad is over het algemeen wel veilig bij mij, want ik ben in de regel goed in staat een verpakking te openen en er enkel af en toe een klein beetje uit te nemen en het daar dan bij te laten. Behalve op zondagen heb ik gemerkt. Op zondagen lukt dit me niet goed. Vreemd toch. Waarom lukt me dit op steeds dezelfde dag niet en andere dagen wel?!

Controle

Controle over je gedrag, waaronder je eetgedrag, kan je enkel ervaren wanneer het zogenaamde animale deel van je zenuwstelsel (waar je hersenen en ruggenmerg toe behoren) goed functioneert.

Wanneer dit deel niet goed functioneert, doordat in het autonome deel van je zenuwstelsel (waar de rest, het perifere deel, van je lijf toe behoort) volop activiteit heerst, dan kun je de controle over je gedrag, waaronder je eetgedrag, heel makkelijk verliezen.

Dit doet vermoeden dat elke zondag in het lijf van Liset een verhoogde activiteit van het autonome deel van haar zenuwstelsel aan de orde is en dat deze verhoogde activiteit gedurende de overige dagen van haar week veel minder tot nauwelijks aan de orde is.

De activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel

Je lichaam is elke dag, heel de dag door (dus gedurende alle dagen van de week) bezig een evenwicht genaamd homeostase te bewaken m.b.v. signaalstoffen zoals hormonen.

Dit doet het door verstoringen van de ideale voedingsstof samenstelling in je bloedbaan m.b.v. hormonen steeds weer te herstellen gedurende de dag.

Dit lukt je lichaam echter niet goed wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf (wanneer vocht en essentiële voedingsstoffen ontbreken in je lijf).

In dat geval zal de optimale zuurtegraad in je lijf meer of minder geleidelijk verloren gaan, zullen enzymen in je lijf meer of minder snel verslechteren in hun werking en kunnen de processen (welke de hormonen in je lijf stimuleren om een verstoord evenwicht te herstellen) niet goed uitgevoerd worden namelijk.

Gevolg:

  • Een van het ideaal afwijkende voedingsstof samenstelling in je bloedbaan zal blijven bestaan.
  • Stress zal ontstaan.
  • Het autonome deel van je zenuwstelsel zal geactiveerd worden.

Het verstoord raken van het evenwicht in je lijf

Het evenwicht in je lijf zal onder andere verstoord raken wanneer je voeding regelmatig een tekort veroorzaakt in essentiële voedingsstoffen of overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf, maar zal ook verstoord raken wanneer je heel weinig of slecht slaapt en alcohol drinkt.

Dit allemaal is aan de orde bij Liset elke zaterdag.

Dit betekent dat Liset de controle over haar eetgedrag (en dus ook de controle over haar porties) vooral op zondag heel makkelijk verliest, doordat ze elke week gedurende haar zaterdag veel onregelmatiger eet en ook veel minder voedzaam eet t.o.v. andere dagen van de week, ze vervolgens uitgaat elke zaterdagavond en wat alcoholhoudende drankjes drinkt (wat ze de overige dagen van de week niet doet) en daarna elke zaterdagnacht heel kort of slecht slaapt (en dat op andere dagen van de week niet aan de orde is).

Dit betekent tevens dat Liset ook op zondag best wat meer controle over haar eetgedrag (en dus ook controle over haar porties) kan gaan ervaren, wanneer ze haar zaterdagen wat meer zou gaan invullen zoals ze haar weekdagen invult.

Conclusie en antwoord op de vraag van Liset:

  • Dit komt, omdat je elke zaterdag het evenwicht in je lijf flink verstoort, onvoldoende bijdraagt aan het herstel hiervan en het autonome deel van je zenuwstelsel daardoor erg actief is op zondag. Wanneer dit deel van je zenuwstelsel actief is, dan kan je het animale deel (waar je hersenen toe behoren) minder goed benutten t.o.v. anders en kan je heel makkelijk de controle over je gedrag verliezen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: