Vandaag een antwoord op de vraag van Bettina:

 • Ik kamp met depressieve klachten en gebruik anti depressiva. Dit betreffen serotonine heropname remmers. Het effect van deze medicatie blijft echter uit, want mijn klachten zijn sinds het gebruik van deze medicatie nog niet afgenomen. Hoe kan dat?

Depressieve klachten

Wanneer je met depressieve klachten kampt, dan heerst er een serotonine (dit is een hormoon en tevens neurotransmitter) tekort in je lijf en hersenen.

Dit betekent dat wanneer dit tekort in je lijf en hersenen niet opgelost wordt gedurende het gebruik van je medicatie (gedurende het gebruik van serotonine heropname remmers), je depressieve klachten niet af zullen nemen en het effect van je medicatie uit zal blijven.

De vorming en uitscheiding van serotonine (een hormoon en tevens neurotransmitter)

Serotonine is een hormoon en tevens neurotransmitter.

De vorming en uitscheiding van hormonen en neurotransmitters betreft een anabool (opbouwend en herstellend) stofwisselingsproces.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen niet verbetert gedurende het gebruik van je medicatie (gedurende het gebruik van serotonine heropname remmers), de vorming en uitscheiding van serotonine in en door je cellen niet zal verbeteren, het serotonine tekort in je lijf en hersenen niet af zal nemen, je depressieve klachten niet af zullen nemen en het effect van je medicatie uit zal blijven.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van hormonen en neurotransmitters in en door je cellen en het oplossen van tekorten in hormonen en neurotransmitters in je lijf en hersenen van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om nieuwe, grote voedingsstof moleculen (waaronder hormonen en neurotransmitters en vesikels waarmee deze moleculen uitgescheiden kunnen worden) te vormen en uit te scheiden namelijk.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen gedurende het gebruik van je medicatie (gedurende het gebruik van serotonine heropname remmers), er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen zullen blijven heersen en uitbreiden in je lijf gedurende het gebruik van je medicatie, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht zal blijven verlopen en ook verder zal verslechteren gedurende het gebruik van je medicatie, de vorming en uitscheiding van serotonine in en door je cellen niet zal verbeteren gedurende het gebruik van je medicatie, het serotonine tekort in je lijf en hersenen niet opgelost zal worden gedurende het gebruik van je medicatie, je depressieve klachten niet af zullen nemen gedurende het gebruik van je medicatie en het effect van je medicatie uit zal blijven.

Conclusie:

 • Dit komt omdat het effect van je medicatie uit zal blijven wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (blijven) heersen in je lijf gedurende het gebruik van je medicatie. Kennelijk heersen er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: