Vandaag een antwoord op de vraag van Kim:

 • Ik heb begrepen dat wanneer je je calorie inname en koolhydraat inname beperkt, je de afbraak van vet in je lijf stimuleert. Ik snap dan ook niet dat ik nog geen vetmassa heb verloren sinds ik mijn calorie inname en koolhydraat inname ben gaan beperken. Hoe kan dat?

De afbraak van vet

Vetten worden ook wel triglyceriden genoemd.

Triglyceriden zijn grote hydrofobe (water vrezende) voedingsstof moleculen die zijn opgebouwd uit 1 molecuul glycerol en 3 vetzuur ketens.

Om deze grote hydrofobe voedingsstof moleculen af te kunnen breken tot kleinere delen moeten ze eerst geëmulgeerd worden.

Enkel geëmulgeerde vet druppeltjes kunnen met behulp van vet splitsende enzymen afgebroken (gesplitst) worden tot kleinere delen namelijk.

Dit betekent dat wanneer de afbraak van vet in je lijf gestimuleerd wordt, maar er geen geëmulgeerde vet druppeltjes aanwezig zijn in je lijf, de vet splitsende enzymen in je weefsels en cellen niet goed zullen werken en de afbraak van vet in je lijf alsnog niet plaats zal vinden.

De vorming en uitscheiding van moleculen met emulgerende eigenschappen

Moleculen met emulgerende eigenschappen kunnen door je levercellen gevormd en uitgescheiden worden.

Althans…

Wanneer je levercellen in staat zijn om anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen uit te voeren.

De vorming en uitscheiding van nieuwe voedingsstof moleculen, zoals moleculen met emulgerende eigenschappen, betreft een anabool (opbouwend en herstellend) stofwisselingsproces namelijk.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen niet goed verloopt, moleculen met emulgerende eigenschappen niet gevormd en uitgescheiden zullen worden in en door je levercellen, de vetten in je weefsels en cellen niet geëmulgeerd zullen worden, de vet splitsende enzymen in je lijf niet goed zullen werken en de afbraak van vet in je lijf alsnog niet plaats zal vinden (ook al is je calorie inname en koolhydraat inname laag).

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van moleculen met emulgerende eigenschappen, de werking van vet splitsende enzymen en de afbraak van vet in je lijf van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder je levercellen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je levercellen niet in staat om moleculen met emulgerende eigenschappen en vesikels (transport en secretie blaasjes) te vormen en uitscheiden namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer de afbraak van vet in je lijf gestimuleerd wordt, maar er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen niet goed zal verlopen, moleculen met emulgerende eigenschappen niet gevormd en uitgescheiden zullen worden in en door je levercellen, de vetten in je weefsels en cellen niet geëmulgeerd kunnen worden, de vet splitsende enzymen in je lijf niet goed zullen werken en de afbraak van vet in je lijf alsnog niet plaats zal vinden.

Conclusie:

 • Dit komt omdat de afbraak van vet (grote hydrofobe voedingsstof moleculen) enkel plaats zal vinden in je lijf wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Kennelijk heersen er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf die je calorie beperkte en koolhydraat beperkte voeding onvoldoende helpt oplossen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: