Vandaag een antwoord op de vraag van Evelien:

 • Een vriendin van mij kampt met heftige darmklachten. Ze heeft al vele eliminatie diëten gevolgd, maar nog geen enkele van deze diëten heeft voor vermindering van haar klachten kunnen zorgen. Hoe kan dat?

Darmklachten

Darmklachten zijn het gevolg van slecht verlopende spijsverteringsprocessen.

Spijsverteringsprocessen betreffen (net als stofwisselingsprocessen) hormoon gestuurde enzymatische processen.

Hormoon gestuurde enzymatische processen zullen niet goed verlopen wanneer de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen ontbreekt.

Enzymen kunnen niet werken in weefsels en cellen waarin de optimale zuurtegraad ontbreekt namelijk.

Dit betekent dat je enkel een vermindering van darmklachten kan gaan ervaren wanneer je (eliminatie)dieet bijdraagt aan het herstel van de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen (waaronder je darmwand weefsel en darmwand cellen).

De optimale zuurtegraad

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden afbraak producten (waaronder afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen gevormd en zal de optimale zuurtegraad in je cellen verloren gaan.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden afbraak producten (waaronder afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden en zal de optimale zuurtegraad in je cellen hersteld worden.

Dit betekent dat je enkel een vermindering van darmklachten kan gaan ervaren wanneer je (eliminatie)dieet bijdraagt aan een betere uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je (darmwand) cellen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar het herstel van de optimale zuurtegraad in je weefsels en cellen, een goede enzymwerking in je cellen, goed verlopende spijsverteringsprocessen en een vermindering van darmklachten van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit betreffen bouwstoffen) heersen in je lijf, dan zijn je darmwand cellen niet in staat om afbraak producten (waaronder afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen te verdunnen, neutraliseren en uitscheiden namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je (eliminatie)dieet onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf niet opgelost zullen worden maar uitbreiden, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je (darmwand) cellen niet zal verbeteren maar verslechteren, de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afbraak producten (waaronder afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen niet zal verbeteren maar verslechteren, de optimale zuurtegraad in je darmwand weefsel en darmwand cellen niet hersteld zal worden, de werking van de enzymen in je darmwand weefsel en darmwand cellen niet zal verbeteren, de uitvoering van hormoon gestuurde enzymatische processen (spijsverteringsprocessen) in je darmen niet zal verbeteren en je darmklachten niet af zullen nemen.

Conclusie:

 • Kennelijk heeft nog geen enkele van deze diëten voor het oplossen van de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf van je vriendin kunnen zorgen. Om een vermindering van darmklachten te kunnen ervaren moeten tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in het lijf opgelost worden namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: