Vandaag een antwoord op de vraag van Patty:

 • Al jaren kamp ik met oedemen (zwellingen). Oedemen welke maar niet afnemen wat ik ook maar probeer. Een verhoogde vocht inname doet ze niet afnemen en een beperkte calorie en zout inname ook niet. Hoe kan het dat mijn oedemen niet afnemen?!

Oedemen (zwellingen)

Oedemen kunnen ontstaan en uitbreiden, wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in vocht of structurele overschotten vertoont in calorie leverende voedingsstoffen of zout.

Dit is onder andere aan de orde wanneer jij je lichaam regelmatig voedt met sterk bewerkte calorie- en zoutrijke voedingsmiddelen.

Dit betekent echter niet dat wanneer je je vocht inname verhoogt en calorie en zout inname verlaagt en kiest voor voeding welke weinig tot geen bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt, dit een afname van oedemen doet garanderen (heeft Patty al wel gemerkt).

Dit heeft met twee factoren te maken:

 • Een opstapeling van afvalstoffen in je lijf en (als gevolg daarvan) een verhoogde zuurtegraad in je weefsels, waaronder je lymfebanen, kan alsnog ontstaan wanneer je je vocht inname verhoogt, calorie en zout inname verlaagt en kiest voor voeding welke weinig bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt.
 • Een slechte werking van anabole hormonen (zoals oestrogenen) en een slecht herstel van schade aan je weefsels (waaronder je onderhuidse vetweefsel) kan alsnog ontstaan wanneer je je vocht inname verhoogt, calorie en zout inname verlaagt en kiest voor voeding welke weinig bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt.

Dit betekent dat wanneer een opstapeling van afvalstoffen in je lijf en slechte werking van anabole hormonen regelmatig aan de orde is in je lijf, een afname van je oedemen (ondanks de verhoging van je vocht inname, de verlaging van je calorie en zout inname en de keuze voor uitsluitend verse, onbewerkte voeding) niet vanzelfsprekend is.

Een opstapeling van afvalstoffen in je lijf en een slechte werking van anabole hormonen in je lijf

In je lijf worden voortdurend afvalstoffen gevormd welke de zuurtegraad in je lijf (je lichaamsvloeistoffen) doen verhogen wanneer ze niet tijdig verdund, geneutraliseerd en afgevoerd kunnen verhogen.

Wanneer dit (een opstapeling van afvalstoffen) regelmatig aan de orde is in jouw lijf, dan zal ook de werking van anabole hormonen (hormonen welke bijdragen aan het herstel van schade in je lijf en het behoud van een goede conditie van weefsels zoals je onderhuidse vetweefsel) verslechteren.

Gevolg:

 • Het ontstaan en uitbreiden van oedemen.

Dit betekent dat wanneer je vochtrijke, calorie arme, verse, onbewerkte voeding onvoldoende stoffen biedt welke de tijdige verdunning, neutralisatie en afvoer van de gevormde afvalstoffen in je lijf mogelijk doen maken, de optimale zuurtegraad in je lijf alsnog niet hersteld kan worden, schade in je lijf alsnog niet hersteld kan worden en oedemen in je lijf alsnog niet af zullen nemen.

Hiervan is sprake wanneer je vochtrijke, calorie arme, verse, onbewerkte voeding tekorten vertoont in zogenaamde essentiële voedingsstoffen of overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Dit betekent dat wanneer je vochtrijke, calorie arme, verse, onbewerkte voeding onvoldoende essentiële bouwstoffen levert of overschotten in je lijf veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen, het bewust kiezen voor deze voeding alsnog niet een afname van je oedemen met zich mee zal brengen.

Essentiële voedingsstoffen en niet-essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Patty:

 • Dit komt, omdat een verhoging van je vocht inname en een verlaging van je calorie en zout inname samen met het kiezen voor verse, onbewerkte voeding, helemaal geen afname van oedemen (zwellingen) kan garanderen. Dat kan enkel gegarandeerd worden wanneer je vochtrijke, calorie arme, verse en weinig bewerkte voeding optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: