Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:

 • Ik heb altijd gedacht dat enkel wanneer je niet tot nauwelijks in de zon komt, de lichaamseigen aanmaak van vitamine D laag zal zijn, maar nu heb ik ergens gelezen dat de lichaamseigen aanmaak van vitamine D ook laag kan zijn wanneer je wel heel regelmatig in de zon komt. Klopt dat?

De lichaamseigen aanmaak van vitamine D

Vitamine D is een vet oplosbare (slecht in water oplosbare) vitamine en tevens een hormoon (een overdrachtsstof).

Het betreft een vet oplosbaar (slecht in water oplosbaar) voedingsstof molecuul met een skelet op basis van cholesterol.

Dit betekent dat wanneer de cellen in je huid (cellen die gestimuleerd worden om vitamine D aan te maken bij blootstelling aan UV-licht) niet goed in staat zijn om uit cholesterol moleculen vitamine D te vormen, de lichaamseigen aanmaak van vitamine D laag zal zijn, zelfs wanneer je zeer regelmatig in de zon komt.

De vorming van nieuwe voedingsstof moleculen (waaronder vet oplosbare varianten) in en door je cellen

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder cholesterol transporterende lipoproteïnes) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen (waaronder cholesterol moleculen).

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen (waaronder cholesterol moleculen) nieuwe voedingsstof moleculen en nieuwe overdrachtsstoffen (waaronder vet oplosbare varianten met een cholesterol skelet) gevormd en uitgescheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes).

Dit betekent dat wanneer de cellen in je huid (cellen die gestimuleerd worden om vitamine D aan te maken bij blootstelling aan UV-licht) niet goed in staat zijn om anabole stofwisselingsprocessen uit te voeren na uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen, de lichaamseigen aanmaak van vitamine D (een vet oplosbare voedingsstof en tevens hormoon) laag zal zijn, zelfs wanneer je zeer regelmatig in de zon komt.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de lichaamseigen aanmaak van vitamine D en andere vet oplosbare voedingsstof moleculen en hormonen met een cholesterol skelet van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bewerkstelligen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht zal verlopen en de lichaamseigen aanmaak van vitamine D (een vet oplosbare vitamine en tevens hormoon) laag zijn, zelfs wanneer je regelmatig in de zon komt.

Conclusie:

 • Dat klopt, want ook wanneer je regelmatig in de zon komt, dan kan je voeding alsnog een nadelige invloed hebben op de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder de cellen in je huid die gestimuleerd worden om vitamine D aan te maken bij blootstelling aan UV-licht) na uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen. Wanneer je voeding niet goed bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf, dan zal de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder de cellen in je huid die gestimuleerd worden om vitamine D aan te maken bij blootstelling aan UV-licht) na uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen slecht verlopen en zal de lichaamseigen aanmaak van vitamine D (een vet oplosbare vitamine en tevens hormoon) uit cholesterol moleculen laag zijn, zelfs wanneer je regelmatig in de zon komt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: