Vandaag een antwoord op de vraag van Bram:

  • Ik kamp met verhoogde cholesterolwaardes. Sinds ik dit weet ben ik alle bronnen van verzadigd vet en cholesterol in mijn voeding gaan vervangen door bronnen van onverzadigd vet zoals vette vis en ben ik regelmatig gerookte zalm en gerookte makreel gaan eten. Helaas zijn mijn cholesterolwaardes sindsdien niet gedaald, maar gestegen. Hoe kan dat? Het vervangen van het verzadigd vet en het cholesterol in je voeding door bronnen van onverzadigd vet zoals vette vis zou voor een daling i.p.v. een stijging van je cholesterolwaardes moeten zorgen, toch?!

Je cholesterolwaardes

Je cholesterolwaardes zullen enkel dalen wanneer de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen verbetert t.o.v. eerder.

Dit is enkel aan de orde wanneer het aantal LDL-receptoren (membraan eiwitten die de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in de celmembranen van je cellen toeneemt.

Dit betekent dat wanneer het aantal LDL-receptoren (membraan eiwitten die de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in de celmembranen van je cellen afneemt i.p.v. toeneemt, de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren en je cholesterolwaardes zullen stijgen i.p.v. dalen.

De vorming en uitscheiding van LDL-receptoren (membraan eiwitten die de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken)

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes) van je cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder membraan eiwitten zoals LDL-receptoren) gevormd en uitgescheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) richting de membranen van je cellen.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen verslechtert i.p.v. verbetert, ook de vorming en uitscheiding van membraan eiwitten zoals LDL receptoren m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) in en door je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren, het aantal LDL-receptoren (membraan eiwitten die de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in de celmembranen van je cellen zal afnemen i.p.v. toenemen, de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren en je cholesterolwaardes zullen stijgen i.p.v. dalen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van membraan eiwitten zoals LDL-receptoren m.b.v. vesikels, de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen en het dalen van je cholesterolwaardes van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om uit kleinere delen nieuwe voedingsstof moleculen (waaronder membraan eiwitten) te vormen en uit te scheiden m.b.v. vesikels namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bewerkstelligen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen in je spijsverteringskanaal doet je lijf (doet je lichaamsweefsels en lichaamscellen) uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof/herstelstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet worden genoemd).
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf toenemen i.p.v. afnemen door de regelmatige consumptie van bronnen van onverzadigd vet zoals vette vis, de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen en ook de vorming en uitscheiding van membraan eiwitten zoals LDL receptoren m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) in en door je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren, het aantal LDL-receptoren (membraan eiwitten die de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in de celmembranen van je cellen zal afnemen i.p.v. toenemen, de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren en je cholesterolwaardes zullen stijgen i.p.v. dalen.

Bronnen van onverzadigd vet, zoals vette vis

Vette vis is in het bezit van essentiële varianten van meervoudig onverzadigde vetzuren.

Meervoudig onverzadigde vetzuren betreffen vetzuren die erg snel kunnen oxideren bij blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Dit betekent dat gerookte vette vis (een visproduct die al een bewerkingsproces heeft ondergaan) veel geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren bezit.

Geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren zijn vetzuren die hun oorspronkelijke structuur niet meer bezitten en daardoor als reactie producten i.p.v. bouwstoffen beschouwd moeten worden.

Dit betekent dat de consumptie van gerookte vette vis (visproducten met vele geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren daarin aanwezig) niet bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/ herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf.

Wanneer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffenherstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) niet opgelost worden, dan zal de opname van cholesterol transporterende lipoproteïnes in je cellen niet verbeteren en gaan je cholesterolwaardes ook niet dalen t.o.v. eerder, las je zojuist.

Conclusie:

  • Een daling van je cholesterolwaardes zal je enkel bereiken wanneer de vorming en uitscheiding van LDL-receptoren in en door je cellen verbetert t.o.v. eerder. Dit zal enkel verbeteren t.o.v. eerder wanneer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) afnemen t.o.v. eerder. Wanneer je de consumptie van gerookte vette vis (visproducten met veel geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren daarin aanwezig ) verhoogt, dan zullen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) niet afnemen t.o.v. eerder, aangezien geoxideerde meervoudig onverzadigde vetzuren vetzuren betreffen die hun oorspronkelijke structuur hebben verloren en als reactie producten beschouwd moeten worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: