Vandaag een antwoord op de vraag van Nellie:

  • Ik heb begrepen dat de vetten die in noten aanwezig zijn je celmembranen in goede conditie helpen houden. Geldt dit ook voor de vetten die aanwezig zijn in mijn eigen gebakken brood op basis van amandelmeel?

De conditie van je celmembranen

Heel de dag door vinden er oxidatie processen plaats in je lijf (in de mitochondriën van je cellen).

De oxidatie producten die uit deze processen voortkomen kunnen schade berokkenen aan de moleculen die aanwezig zijn in de membranen van en in je cellen.

Enkel wanneer deze membraan moleculen na schade vervangen kunnen worden door nieuwe onbeschadigde varianten, dan kunnen je celmembranen in goede conditie blijven verkeren.

Dit betekent dat wanneer de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan moleculen (nieuwe fosfolipiden, nieuwe glycoproteïnes en nieuwe cholesterol moleculen) in en door je cellen verslechtert i.p.v. verbetert, de celmembranen van je cellen in conditie zullen verslechteren.

De vorming en uitscheiding van nieuwe membraan moleculen (nieuwe fosfolipiden, nieuwe glycoproteïnes en nieuwe cholesterol moleculen)

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof moleculen (waaronder beschadigde membraan moleculen) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden uit kleinere delen nieuwe grote voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe membraan moleculen (nieuwe fosfolipiden, nieuwe glycoproteïnes en nieuwe cholesterol moleculen) gevormd en uitgescheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) richting de membranen van en in je cellen.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen verslechtert i.p.v. verbetert, ook de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan moleculen (nieuwe fosfolipiden, nieuwe glycoproteïnes en nieuwe cholesterol moleculen) in en door je cellen zal verslechteren i.p.v. verbeteren en de celmembranen van je cellen in conditie zullen verslechteren.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen (waar de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan moleculen m.b.v. vesikels en het behoud van een goede conditie van de celmembranen van je cellen van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan zijn je cellen niet in staat om uit kleinere delen nieuwe voedingsstof moleculen (waaronder nieuwe membraan moleculen) te vormen en uit te scheiden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) namelijk.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bewerkstelligen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen in je spijsverteringskanaal doet je lijf (doet je lichaamsweefsels en lichaamscellen) uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof/herstelstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet worden genoemd).
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf niet afnemen door de consumptie van brood op basis van amandelmeel, de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen niet zal verbeteren, de vorming en uitscheiding van nieuwe membraan moleculen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes) in en door je cellen niet zal verbeteren en de celmembranen van je cellen niet in conditie zullen verbeteren.

Baksels op basis van amandelmeel

Amandelen zijn in het bezit van essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren.

Meervoudig onverzadigde vetzuren betreffen vetzuren die erg snel kunnen oxideren bij blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Dit betekent dat baksels op basis van amandelmeel veel geoxideerde vetzuren bezitten.

Geoxideerde vetzuren zijn vetzuren die hun oorspronkelijke structuur hebben verloren als gevolg van de reacties die ze hebben ondergaan en daardoor niet meer als voedingsstof (niet meer als bouwstof) beschouwd kunnen worden, maar als reactie product beschouwd moeten worden.

Dit betekent dat na consumptie van baksels op basis van amandelmeel tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf niet af zullen nemen en de celmembranen van je cellen niet in conditie zullen verbeteren.

Conclusie:

  • Nee, want de vetzuren die aanwezig zijn in noten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen heel makkelijk oxideren bij blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen. Geoxideerde vetzuren hebben hun oorspronkelijke structuur verloren en kunnen daardoor niet meer als voedingsstof (als bouwstof) beschouwd worden. Om de celmembranen van je cellen in goede conditie te kunnen houden moet je voeding bijdragen aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: