Vandaag een antwoord op de vraag van Anne:
- Ik heb afgelopen week bananen pannenkoeken als lunch gegeten. Dit vond ik een ware traktatie. Kan ik deze dagelijks als lunch eten?
Bananen pannenkoeken
Bananen pannenkoeken kan je maken van de volgende ingrediënten:
- Bananen
- Eieren
- Plantaardige olie
Soms worden hier nog een aantal extra ingrediënten aan toegevoegd.
Je moet dan denken aan ingrediënten zoals:
- Havermout
- Kaneel
- Speculaaskruiden
Al deze ingrediënten zijn (in onbewerkte toestand) super voedzaam.
Dit komt omdat ze voorzien in vele essentiële voedingsstoffen:
- Vele essentiële vitamines
- Vele essentiële mineralen
- Vele essentiële aminozuren
- Vele essentiële vetzuren
Echter..
Om bananen pannenkoekjes te verkrijgen moet je bovengenoemde ingrediënten mengen en verhitten.
Weet je wat er gedurende het verhitten gebeurd?
- Vele essentiële vitamines gaan verloren.
- Reducerende suikers (aanwezig in de bananen) gaan karameliseren en gaan vervolgens reageren met aminozuren en vetzuren (aanwezig in de eieren en de olie).
- AGE’s (versuikerde eiwitten) en ALE’s (geoxideerde vetten) zullen ontstaan.
Wist je dat?
- Er dagelijks eiwitten versuikeren in je lijf en vetten oxideren in je lijf?
- De stofwisseling in je lijf enkel goed kan blijven verlopen wanneer je cellen goed in staat zijn om beschadigde membraan eiwitten (waaronder versuikerde varianten) en beschadigde membraan vetten (waaronder geoxideerde varianten) te vervangen door nieuwe, onbeschadigde (niet versuikerde en niet geoxideerde) varianten?
- De stofwisseling in je lijf niet goed kan verlopen wanneer je voeding niet in intacte essentiële voedingsstoffen voorziet, maar in plaats daarvan in beschadigde essentiële voedingsstoffen voorziet (zoals versuikerde aminozuren en geoxideerde vetzuren)?
Dit betekent dat wanneer je dagelijks bananen pannenkoekjes eet als lunch, je lunch dagelijks voorziet in vele beschadigde essentiële voedingsstoffen (vele versuikerde aminozuren en vele geoxideerde vetzuren) en de stofwisseling in je lijf na het eten van deze lunch niet goed kan verlopen.
Conclusie:
- Dat is niet aan te raden, want gedurende het bakken van deze pannenkoeken zullen veel van de essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die volop aanwezig zijn in de ingrediënten van deze pannenkoeken) beschadigd (versuikerd en geoxideerd) raken. Wanneer je je lichaam voedt met beschadigde essentiële voedingsstoffen, dan zal de conditie van je celmembranen verslechteren en zal (als gevolg daarvan) ook de stofwisseling in je lijf verslechteren.
Add comment