Vandaag een antwoord op de vraag van Anne:

  • Ik heb afgelopen week bananen pannenkoeken als lunch gegeten. Dit vond ik een ware traktatie. Kan ik deze dagelijks als lunch eten?

Bananen pannenkoeken

Bananen pannenkoeken  kan je maken van de volgende ingrediënten:

  • Bananen
  • Eieren
  • Plantaardige olie

Soms worden hier nog een aantal extra ingrediënten aan toegevoegd.

Je moet dan denken aan ingrediënten zoals:

  • Havermout
  • Kaneel
  • Speculaaskruiden

Al deze ingrediënten zijn (in onbewerkte toestand) super voedzaam.

Dit komt omdat ze voorzien in vele essentiële voedingsstoffen:

  • Vele essentiële vitamines
  • Vele essentiële mineralen
  • Vele essentiële aminozuren
  • Vele essentiële vetzuren

Echter..

Om bananen pannenkoekjes te verkrijgen moet je bovengenoemde ingrediënten mengen en verhitten.

Weet je wat er gedurende het verhitten gebeurd?

  • Vele essentiële vitamines gaan verloren.
  • Reducerende suikers (aanwezig in de bananen) gaan karameliseren en gaan vervolgens reageren met aminozuren en vetzuren (aanwezig in de eieren en de olie).
  • AGE’s (versuikerde eiwitten) en ALE’s (geoxideerde vetten) zullen ontstaan.

Wist je dat?

  • Er dagelijks eiwitten versuikeren in je lijf en vetten oxideren in je lijf?
  • De stofwisseling in je lijf enkel goed kan blijven verlopen wanneer je cellen goed in staat zijn om beschadigde membraan eiwitten (waaronder versuikerde varianten) en beschadigde membraan vetten (waaronder geoxideerde varianten) te vervangen door nieuwe, onbeschadigde (niet versuikerde en niet geoxideerde) varianten?
  • De stofwisseling in je lijf niet goed kan verlopen wanneer je voeding niet in intacte essentiële voedingsstoffen voorziet, maar in plaats daarvan in beschadigde essentiële voedingsstoffen voorziet (zoals versuikerde aminozuren en geoxideerde vetzuren)?

Dit betekent dat wanneer je dagelijks bananen pannenkoekjes eet als lunch, je lunch dagelijks voorziet in vele beschadigde essentiële voedingsstoffen (vele versuikerde aminozuren en vele geoxideerde vetzuren) en de stofwisseling in je lijf na het eten van deze lunch niet goed kan verlopen.

Conclusie:

  • Dat is niet aan te raden, want gedurende het bakken van deze pannenkoeken zullen veel van de essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die volop aanwezig zijn in de ingrediënten van deze pannenkoeken) beschadigd (versuikerd en geoxideerd) raken. Wanneer je je lichaam voedt met beschadigde essentiële voedingsstoffen, dan zal de conditie van je celmembranen verslechteren en zal (als gevolg daarvan) ook de stofwisseling in je lijf verslechteren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: