Vandaag een antwoord op de vraag van Mirella:

 • Hoe kan het dat er veel mensen zijn die geen honger ervaren, zelfs wanneer ze al urenlang niks hebben gegeten en dat er ook veel mensen zijn die geen verzadiging ervaren, zelfs wanneer ze flink veel hebben gegeten in de uren daarvoor?

Honger en verzadiging

Om kloppende honger- en verzadigingsprikkels te kunnen ervaren moet de overdracht van informatie tussen de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand en de zenuwreceptoren die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van je hersenen goed verlopen.

Wanneer de overdracht van informatie tussen de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand en de zenuwreceptoren die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van je hersenen niet goed verloopt, dan missen je hersenen informatie over de vulling van je maag en darmen namelijk.

Dit betekent dat in de lijven van mensen die verstoorde honger- en verzadigingsprikkels ervaren, de overdracht van informatie tussen de hormoon producerende kliercellen in de wand van hun maag en darmen en de zenuwreceptoren die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van hun hersenen niet goed verloopt.

De overdracht van informatie

Om informatie over de vulling van je maag en darmen over te kunnen dragen op de zenuwreceptoren die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van je hersenen, moeten de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand goed kunnen werken.

Een goede werking van de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand is echter pas gegarandeerd wanneer de enzymen die gevestigd zitten in deze cellen goed kunnen werken.

Alle processen die in en door deze hormoon producerende kliercellen uitgevoerd moeten worden betreffen enzymatische processen namelijk.

Dit betekent dat in de lijven van mensen die verstoorde honger- en verzadigingsprikkels ervaren, de werking van de enzymen die gevestigd zitten in de hormoon producerende kliercellen in de wand van hun maag en darmen slecht is.

De werking van enzymen

Enzymen kunnen enkel goed werken wanneer ze in een milieu met een (voor dit enzym) optimale zuurtegraad verkeren.

Dit milieu met een optimale zuurtegraad kan enkel gegarandeerd worden in je cellen (waaronder de kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand) wanneer anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen goed uitgevoerd kunnen worden in en door deze cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen worden afbraak producten (waaronder afvalstoffen) met zuurtegraad verhogende eigenschappen (stoffen die gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen gevormd worden) verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden namelijk.

Dit betekent dat in de lijven van mensen die verstoorde honger- en verzadigingsprikkels ervaren, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in de hormoon producerende kliercellen in de wand van hun maag en darmen slecht is.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar het behoud van een optimale zuurtegraad in je cellen en het behoud van een goede enzymwerking in je cellen en een goede overdracht van informatie in je lijf van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in je maag- en darmwand) slecht zal zijn, de optimale zuurtegraad in deze cellen en een goede enzymwerking in deze cellen niet zal heersen en de overdracht van informatie (informatie over de vulling van je maag en darmen) tussen deze cellen en de zenuwcellen die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van je hersenen niet goed zal verlopen (met het ervaren van verstoorde honger- en verzadigingsprikkels tot gevolg).

Conclusie:

 • Dit komt omdat de overdracht van informatie tussen de hormoon producerende kliercellen die gevestigd zitten in de maag – en darmwand en de zenuwcellen die gevestigd zitten in het verzadigingscentrum van de hersenen van veel mensen niet goed verloopt als gevolg van structurele tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in hun lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: