Vandaag aan antwoord op de vraag van Anneke:

  • Afgelopen week is uit bloedonderzoek gebleken dat mijn lever waardes te hoog zijn. Dit vind ik vreemd, want ik ben juist in het afgelopen jaar enorm goed en veel afgevallen. Dan zou je toch denken dat je bloedwaardes, waaronder je lever waardes, zouden moeten verbeteren? Hoe kan het dat mijn lever waardes niet zijn verbeterd, maar verslechterd?

Verhoogde leverwaardes

Wanneer je met verhoogde lever waardes kampt, dan betekent dit dat er teveel lever enzymen aanwezig zijn in je bloed.

Lever enzymen betreffen eiwitten welke bepaalde processen (processen welke enkel je lever kan uitvoeren) mogelijk maken (katalyseren).

Wanneer er teveel lever enzymen aanwezig zijn in je bloed, dan betekent dit dat je lever cellen beschadigd zijn geraakt, waardoor lever enzymen uit je lever cellen en lever weefsel zijn gelekt en in je bloed zijn beland.

Het ontstaan van schade aan je lever cellen

Je lever cellen zullen beschadigd raken wanneer ze na activiteit (activiteit veroorzaakt uitputting en schade) onvoldoende kans krijgen om te herstellen.

Deze kans zullen ze niet voldoende krijgen wanneer ze continue gestimuleerd worden om processen uit te voeren (activiteiten te verrichten).

Dit is aan de orde wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en als gevolg daarvan niet goed in staat is om je bloedwaardes op een constant en ideaal pijl te houden met behulp van hormonen.

In dat geval moet je lever flink aan de bak en zal deze continue gestimuleerd worden om nieuwe voedingsstof moleculen te vormen welke in je bloedbaan nodig zijn om je bloedwaardes zo snel mogelijk na daling weer te verhogen namelijk.

Dit betekent dat wanneer je enorm goed en veel bent afgevallen met behulp van een dieet welke de voedingstoestand in je lijf heeft doen verslechteren, je dieet ervoor heeft gezorgd dat je levercellen na activiteit niet voldoende kans kregen om te herstellen en je dieet ervoor heeft gezorgd dat je levercellen beschadigd zijn geraakt gedurende het verlies van gewicht, waardoor je nu met verhoogde lever waardes kampt.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren (met uitputting van je lever cellen en schade aan je lever cellen tot gevolg) wanneer je dieet structurele tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Je dieet zal met name tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen veroorzaken wanneer het weinig vocht en weinig essentiële voedingsstoffen levert, maar wel vele niet-essentiële stoffen levert.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je enorm goed en veel bent afgevallen met behulp van een dieet welke weinig vocht en weinig essentiële voedingsstoffen bevat, maar wel vele niet-essentiële stoffen bevat, je dieet ervoor heeft gezorgd dat je levercellen na activiteit niet voldoende kans kregen om te herstellen en je dieet ervoor heeft gezorgd dat je levercellen beschadigd zijn geraakt gedurende het verlies van gewicht, waardoor je nu met verhoogde lever waardes kampt.

Conclusie:

  • Dit komt omdat je lever cellen uitgeput en beschadigd zullen raken wanneer je gewicht verliest m.b.v. een dieet welke structurele tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt en als gevolg daarvan een slechte voedingstoestand in je lijf veroorzaakt. Vermoedelijk heeft je dieet een slechte voedingstoestand in je lijf veroorzaakt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: