Vandaan een antwoord op de vraag van Michiel:

  • Er is recentelijk vastgesteld dat mijn bloedvaten verhard en vernauwd zijn. Ik begrijp dit niet, want ik eet geen dierlijke voeding en eet dus geen voeding met veel verzadigde, harde vetten en cholesterol daarin aanwezig. Hoe kunnen mijn bloedvaten dan toch verhard en vernauwd zijn geraakt?

Je bloedvatwand

Je bloedvatwand is endotheelweefsel.

De cellen in dit weefsel bezitten celmembranen bestaand uit membraan vetten en membraan eiwitten waarvan sommige een keten van enkelvoudige suikermoleculen bezitten (glycanen genaamd).

Deze membraan vetten en membraan eiwitten die een keten van enkelvoudige suikermoleculen bezitten worden ook wel glycolipiden en glycoproteïnes genoemd.

Door de aanwezigheid van deze glycolipiden en glycoproteïnes in de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand bezit je bloedvatwand een beschermlaag van water oplosbare slijmstoffen die de cellen in je bloedvatwand bedekt.

Deze beschermlaag van water oplosbare slijmstoffen zorgt ervoor dat belastende stoffen op een veilige afstand gehouden kunnen worden van de cellen die aanwezig zijn in je bloedvatwand en zorgt er tevens voor dat de binnenkant van je bloedvaten glad en niet ruw is.

Wanneer je met verharde en vernauwde bloedvaten kampt, dan betekent dit dat er schade is ontstaan aan de moleculen waaruit de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand zijn opgebouwd (membraan vetten, membraan eiwitten, glycolipiden en glycoproteïnes), waardoor de binnenkant van je bloedvaten niet meer goed bedekt is met een beschermlaag van water oplosbare slijmstoffen en de binnenkant van je bloedvaten ruw i.p.v. glad is.

Gevolg:

  • Moleculen zoals cholesterol en calcium kunnen tegen de (ruwe) wand van je bloedvaten afgezet worden (blijven plakken).
  • Je bloedvaten kunnen verhard en vernauwd raken door het cholesterol en het calcium dat tegen de (ruwe) wand van je bloedvaten is afgezet (is blijven plakken).

Dit betekent dat ook wanneer je geen dierlijke voeding eet met verzadigde, harde vetten en cholesterol daarin aanwezig, je bloedvaten alsnog verhard en vernauwd kunnen raken.

Deze kunnen alsnog verhard en vernauwd raken wanneer je plantaardige dieet onvoldoende bijdraagt aan het herstel van schade aan de moleculen waaruit je celmembranen (waaronder de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand) zijn opgebouwd namelijk.

Herstelprocessen

In je lijf (in je cellen) vinden voortdurend stofwisselingsprocessen plaats.

Deze kan je onderverdelen in twee delen:

  • Katabole (afbrekende) processen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende processen.

Gedurende de uitvoering van de katabole processen worden afbraakproducten gevormd die de moleculen waaruit je celmembranen zijn opgebouwd kunnen beschadigen.

Deze schade kan enkel hersteld worden gedurende de uitvoering van de anabole processen.

Dit betekent dat wanneer je plantaardige dieet onvoldoende bijdraagt aan een goede uitvoering van anabole processen in je lijf, het ontstaan van schade aan de moleculen waaruit je celmembranen (waaronder de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand) zijn opgebouwd niet voorkomen kan worden en je bloedvaten verhard en vernauwd kunnen raken als gevolg daarvan.

Anabole processen

Anabole (opbouwende en herstellende) processen kunnen enkel uitgevoerd worden in een lijf waarin geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen.

Het ontstaan van dergelijke tekorten in je lijf kan enkel voorkomen worden wanneer je dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en in minimale mate voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je plantaardige dieet onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen of (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen, de uitvoering van anabole processen in je lijf slecht zal zijn, schade aan de moleculen waaruit je celmembranen (waaronder de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand) zijn opgebouwd kan ontstaan en je bloedvaten verhard en vernauwd kunnen raken als gevolg daarvan.

Conclusie:

  • Dit komt omdat het verharden en vernauwen van je bloedvaten het gevolg is van schade aan de moleculen waaruit de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand zijn opgebouwd. Schade aan deze moleculen is het gevolg van een slechte uitvoering van anabole processen in je lijf. Wanneer je geen dierlijke voeding met verzadigde, harde vetten en cholesterol daarin aanwezig eet, dan kan alsnog de uitvoering van anabole processen in je lijf slecht zijn en kan alsnog schade aan de moleculen waaruit de celmembranen van de cellen in je bloedvatwand zijn opgebouwd ontstaan.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: