Vandaag een antwoord op de vraag van Ben:

  • Bij mijn laatste bloedonderzoek is gebleken dat ik met een verhoogde bloedsuikerspiegel, een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte kamp. Mijn huisarts gaf aan dat mijn overgewicht hier grotendeels de oorzaak van is. Wanneer ik mijn overgewicht (mijn overtollige kilo’s) verlies voorafgaand aan mijn eerstvolgende bloedonderzoek, zullen mijn bloedwaardes dan bij de volgende meting vanzelfsprekend lager zijn?

Verhoogde bloedwaardes

Wanneer je met verhoogde bloedwaardes kampt, dan zullen deze pas dalen wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels verbetert.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels wordt geregeld door hormonen.

Dit betekent dat wanneer je met verhoogde bloedwaardes kampt, deze pas zullen dalen wanneer de hormonen welke de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels regelen verbeteren in werking.

De werking van hormonen

Hormonen zijn boodschapperstoffen welke een boodschap overbrengen op je cellen.

Deze boodschap kan enkel goed door je cellen ontvangen en verwerkt worden wanneer er een optimale zuurtegraad heerst in je weefsels.

Dit betekent dat wanneer je met verhoogde bloedwaardes kampt, deze pas zullen dalen wanneer de optimale zuurtegraad in je weefsels hersteld wordt en vervolgens ook behouden blijft.

De zuurtegraad in je weefsels

De optimale zuurtegraad in je weefsels kan enkel hersteld worden en vervolgens ook optimaal (licht basisch) blijven wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed verloopt.

Deze verloopt enkel goed wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is en de vocht en elektrolytenbalans in je lijf (als gevolg daarvan) goed gereguleerd kan worden.

Dit betekent dat wanneer je met verhoogde bloedwaardes kampt, deze pas zullen dalen wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert en (als gevolg daarvan) de vocht en elektrolytenbalans in je lijf verbetert.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verbeteren wanneer je lijf steeds minder tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat wanneer je met verhoogde bloedwaardes kampt, deze pas zullen dalen wanneer je met behulp van je dieet de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf oplost.

Gewichtsverlies

Om gewicht te kunnen verliezen moet je calorie inname lager zijn dan het verbruik in je lijf.

Wanneer je je calorie inname beperkt, dan garandeert dit echter niet dat je met behulp van je dieet (je calorie beperkte voeding) de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf oplost, garandeert dit ook niet dat de voedingstoestand in je lijf en (als gevolg daarvan) de vocht en elektrolytenbalans in je lijf verbetert, garandeert dit ook niet dat de hormonen welke vocht en voedingsstoffen over je weefsels verdelen verbeteren in werking en garandeert dit dus ook niet dat je bloedwaardes zullen dalen.

Pas wanneer je calorie beperkte voeding de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf weet op te lossen en (als gevolg daarvan) de hormonen welke vocht en voedingsstoffen over je weefsels verdelen verbeteren in werking, dan zal behalve een daling in gewicht ook een daling in je bloedwaardes optreden namelijk.

Conclusie:

  • Nee, want je bloedwaardes kunnen enkel dalen wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels verbetert. Gewichtsverlies garandeert helaas niet een verbeterde verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: