Vandaag een antwoord op de vraag van Marieke:

  • Sinds ik een koolhydraat beperkt dieet ben gestart en geen graanproducten meer eet, moet ik veel minder vaak poepen t.o.v. eerder. Toen ik afgelopen week ongesteld werd moest ik echter opeens weer veel vaker poepen. Hoe kan dat?

Poepen

Om goed en regelmatig te kunnen poepen moeten je darmwand spieren regelmatig geprikkeld worden om te gaan bewegen.

Deze zullen onder andere geprikkeld worden om te gaan bewegen wanneer de combinatie van vocht en vocht aantrekkende vezels (aanwezig in granen) regelmatig in je darmen belandt en (als gevolg daarvan) de druk op je darmwand toeneemt.

Dit is echter ook het geval wanneer er prostaglandines (weefsel hormonen) afgegeven worden in je lijf.

Ook deze weefsel hormonen zijn van invloed op de contracties van je darmwand spieren namelijk.

Een graanloos dieet

Wanneer je een dieet volgt welke geen granen bevat, dan bevat je dieet opeens veel minder vocht aantrekkende vezels (wanneer je deze niet op een andere manier, via een andere voedingsbron of een supplement binnenkrijgt).

Wanneer je dieet opeens veel minder vocht aantrekkende vezels bevat, dan zal het volume van je darminhoud veel lager zijn t.o.v. eerder en zal ook de druk op je darmwand veel lager zijn t.o.v. eerder.

Gevolg:

  • Je darmwand spieren zullen veel minder vaak geprikkeld worden om te gaan bewegen t.o.v. eerder.
  • Je poep gedrag zal veranderen (afnemen) t.o.v. eerder.

Menstruatie

In de week van menstruatie moet je baarmoeder slijmvlies afgestoten worden.

Dit vereist contracties van de spieren aanwezig in je baarmoeder.

Deze contracties worden gestimuleerd door prostaglandines (weefsel hormonen).

Dit betekent dat wanneer er in de week van menstruatie opeens veel meer prostaglandines afgegeven worden in je lijf, je darmwand spieren ook opeens veel vaker gestimuleerd worden om te gaan bewegen.

Gevolg:

  • Je poepgedrag zal veranderen (toenemen) t.o.v. de overige weken van de maand.

Prostaglandines

Prostaglandines zijn weefsel hormonen welke gevormd worden uit de vetzuren welke aanwezig zijn in je celmembranen.

Dit zijn overwegend vetzuren welke je lichaam niet zelf kan vormen (essentiële vetzuren) en waarin tekorten in je lijf zullen ontstaan wanneer je dieet deze te weinig levert.

Dit betekent dat wanneer je een dieet volgt welke te weinig essentiële vetzuren levert, buikklachten zoals krampen sterk kunnen toenemen in de week van menstruatie, omdat je lichaam in dat geval niet goed in staat zal zijn nieuwe prostaglandines te vormen (weefsel hormonen welke voor goed gereguleerde contracties van de spieren in je baarmoeder en darmwand zorgen).

Conclusie:

  • Dat komt, omdat er in de week van menstruatie een verhoogde afgifte van prostaglandines (weefsel hormonen) plaatsvindt in je lijf. Deze hormonen stimuleren (reguleren) niet alleen de contracties van de spieren in je baarmoeder, maar ook de contracties van de spieren in je darmwand.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: