Vandaag een antwoord op de vraag van Ilse:

  • Afgelopen weekend belandde ik onverwacht op het terras. Ik heb daar urenlang gezeten zonder ook maar iets te drinken of eten, want ik wilde mijn ketogene dieet niet verstoren. Ondanks het feit dat ik die hele middag niks heb gegeten of gedronken wat niet binnen mijn dieetrichtlijnen past, was ik de dag nadien aangekomen. Hoe kan dat?!

Gewichtstoename

Je gewichtzal toenemen wanneer je calorie inname hoger is dan het verbruik in je lijf.

Je gewicht zal echter ook toenemen wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt.

Wanneer de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt, dan zal vocht vastgehouden worden in je weefsels namelijk (met een toename in gewicht tot gevolg).

Dit betekent dat wanneer je urenlang niks drinkt en eet en de afvoer van afvalstoffen in je lijf daardoor flink verslechtert, je gewicht alsnog kan toenemen.

De afvoer van afvalstoffen

De afvoer van afvalstoffen in je lijf zal verslechteren wanneer de vocht- en elektrolytenbalans in je lijf verstoord raakt.

Wanneer de vocht- en elektrolytenbalans in je lijf verstoord raakt, dan kunnen de afvalstoffen in je weefsels niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden namelijk.

Het ketogene dieet

Wanneer je een ketogeen dieet volgt en je je koolhydraat inname voortdurend sterk beperkt, dan moet je lichaam voortdurend zelf je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de osmolariteit in je bloedbaan en de zuurtegraad in je bloedbaan) op een ideaal pijl zien te houden m.b.v. hormonen.

Deze hormonen (hormonen welke je bloedwaardes op pijl helpen houden) kunnen echter niet goed werken wanneer er een slechte voedingstoestand heerst in je lijf (wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf).

Dit is aan de orde wanneer je urenlang niks drinkt en niks eet.

Wanneer (als gevolg van urenlang niks drinken en urenlang niks eten) je lichaam niet goed in staat is je bloedwaardes op een ideaal pijl te houden m.b.v. hormonen, dan zal het stress hormoon cortisol in verhoogde mate afgegeven worden in je lijf.

Dit hormoon put je weefsels uit van vocht en elektrolyten, verstoort de vocht- en elektrolytenbalans in je lijf, veroorzaakt een slechte afvoer van afvalstoffen in je lijf en veroorzaakt tevens het vasthouden van vocht in je weefsels (met een toename in gewicht tot gevolg).

Conclusie:

  • Dit komt omdat urenlang niks drinken en niks eten gedurende het volgen van een ketogeen dieet al snel een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol doet veroorzaken. Dit hormoon onttrekt vocht en elektrolyten aan je weefsels en veroorzaakt daarmee een slechte afvoer van afvalstoffen in je lijf, met vocht retentie in je weefsels en een toename van je gewicht tot gevolg.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: