Vandaag een antwoord op de vraag van Renske:

 • Ik kamp al jaren met lipoedeem en heb hier veel last van. Toen ik een tijdje geleden een poging deed om af te vallen met behulp van een calorie beperkt dieet had ik gehoopt dat dit een gunstige uitwerking zou hebben op mijn oedeem, maar helaas was het tegengestelde het geval. Mijn oedeem verergerde namelijk. Hoe kan dit?

Lipoedeem

Wanneer je met lipoedeem kampt, dan verkeert je vetweefsel in een niet al te beste conditie.

Dit betekent dat wanneer de conditie van je vetweefsel niet verbetert maar verslechtert gedurende je dieet, je lipoedeem toe kan nemen.

De conditie van je vetweefsel

Je vetweefsel zal in conditie verslechteren wanneer de celmembranen van je vet cellen beschadigd raken en niet goed hersteld kunnen worden.

Dit is onder andere het geval wanneer vet oplosbare afvalstoffen in je vetweefsel belanden en vervolgens niet goed afgevoerd worden.

Dit betekent dat je lipoedeem kan toenemen wanneer je een dieet volgt welke een verslechterde afvoer van afvalstoffen in je lijf doet veroorzaken.

Calorie beperking

Wanneer je een dieet volgt welke enkel focust op calorie beperking, dan kan dit dieet niet het behoud van stabiele bloedwaardes garanderen.

Wanneer je ideale bloedwaardes regelmatig verstoord raken als gevolg van je dieet, dan zullen je steunweefsels regelmatig uitgeput worden van vocht en zal de afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren.

Afvalstoffen kan je onderverdelen in water oplosbare en vet oplosbare varianten.

De vet oplosbare varianten kunnen enkel oplossen in vetrijk milieu, dus zullen deze opstapelen in je vetweefsel (gespecialiseerd steunweefsel).

Dit betekent dat je lipoedeem kan toenemen wanneer je een dieet volgt welke onvoldoende bijdraagt aan het behoud van stabiele bloedwaardes.

Het behoud van stabiele bloedwaardes

Je dieet kan enkel bijdragen aan het behoud van stabiele bloedwaardes wanneer het je lijf optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen veroorzaakt of overschotten in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf, je lipoedeem niet af zal nemen en zelfs toe kan nemen gedurende je dieet.

Conclusie:

 • Dit komt, omdat ten tijde van een calorie beperkt dieet afvalstoffen op kunnen gaan stapelen in je lijf. Dit is aan de orde wanneer je dieet regelmatig je ideale bloedwaardes verstoort. Wanneer vet oplosbare afvalstoffen opstapelen in je vetweefsel, dan kunnen deze schade berokkenen aldaar en kan je lipoedeem toenemen als gevolg van deze schade.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: