Vandaag een antwoord op de vraag van Inge:

  • Ik ben een tijdje terug gestart met een dieet en ben m.b.v. dit dieet erg goed aan het afvallen. Nu het Covid19 virus zich razendsnel verspreidt en veel mensen in mijn omgeving besmet zijn geraakt vermoed ik dat het verstandig is tijdelijk toch maar weer meer te gaan eten, klopt dit?

De werking van je afweersysteem

Wanneer je besmet raakt met een virus, dan is het van belang dat je afweersysteem goed functioneert.

Deze kan enkel goed functioneren wanneer de cellen behorend tot je afweersysteem goed in staat zijn afweerstoffen te vormen.

De vorming van nieuwe stoffen (waaronder afweerstoffen) behoort tot het anabolisme, dus moet om een goede werking van je afweersysteem te kunnen bereiken en behouden bij naast het katabolisme ook het anabolisme goed uitgevoerd kunnen worden in je lijf.

Het anabolisme

Het anabolisme kan enkel goed uitgevoerd worden wanneer je lichaam voldoende bouwstoffen (stoffen welke nodig zijn om opbouwende, anabole processen goed uit te kunnen voeren) bezit.

Een aantal bouwstoffen kan je lichaam zelf vormen (dit worden niet-essentiële bouwstoffen genoemd), maar het merendeel van de bouwstoffen kan je lichaam niet zelf vormen (dit worden essentiële bouwstoffen genoemd).

Essentiële bouwstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat meer eten t.o.v. eerder niet een betere werking van je afweersysteem garandeert, aangezien meer eten niet garandeert dat je het ontstaan van tekorten in essentiële bouwstoffen in je lijf voorkomt.

Om een zo optimaal mogelijke werking van je afweersysteem te kunnen bereiken en behouden is het echter wel verstandig om je dieet te optimaliseren in bovengenoemde essentiële bouwstoffen en de tekorten welke je dieet op dit moment wellicht vertoont in deze stoffen snel weg te werken.

Conclusie:

  • Nee, want door meer te gaan eten garandeer je niet een optimale werking van je afweersysteem. De werking van je afweersysteem is namelijk afhankelijk van hoe goed jij met je voeding bijdraagt aan de aanvulling van essentiële bouwstoffen in je lijf. Wanneer je meer gaat eten, dan garandeer je alsnog niet dat je lijf optimaal aangevuld wordt in essentiële bouwstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: