Vandaag een antwoord op de vraag van Saskia:

 • Ik volg een sterk in koolhydraten beperkt dieet (een dieet gericht op vet verbranding). Nu is mijn man komende week jarig en heeft hij aangegeven dat hij verwacht dat ik taart mee eet op zijn verjaardag. Het mee eten van taart zal me uit de vet verbranding halen die dag. Wat kan ik het best doen om zo snel mogelijk weer in de vet verbranding te raken: deze taart in plaats van mijn gebruikelijke koolhydraat arme voeding eten of erbij naast?

De verbranding van vet

De verbranding van vet in het lijf vindt enkel plaats in tijden van rust, wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel laag is.

Wanneer je iets eet met een hoog gehalte aan koolhydraten (iets zoals taart), dan veroorzaak je onrust in je lijf en verhoog je je bloedsuikerspiegel en zal er daarna van vetverbranding even geen sprake zijn in je lijf.

Van vet verbranding in je lijf zal na het eten van iets zoals taart pas weer sprake zijn wanneer de rust in je lijf is hersteld en er weer een lage bloedsuikerspiegel heerst in je lijf namelijk.

Rust

Rust ervaart je lichaam enkel wanneer het in evenwicht is en met behulp van hormonen in staat is diens interne milieu (de samenstelling van je bloed) constant te houden.

Hiervan is enkel sprake wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit verkeert je lichaam niet na het eten van taart, want taart staat bol van niet-essentiële stoffen en de consumptie ervan doet de voedingstoestand in je lijf verslechteren.

Dit betekent dat wanneer je iets zoals taart eet en als gevolg daarvan de voedingstoestand in je lijf verslechtert, er pas weer vet verbranding plaats zal gaan vinden in je lijf wanneer de voedingstoestand in je lijf weer goed is.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf kan enkel verbeteren wanneer je dieet de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (welke na het eten van taart ontstaan in je lijf) helpt oplossen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je taart mee eet en als gevolg daarvan tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf ontstaan, er pas weer vet verbranding plaats zal gaan vinden in je lijf wanneer je deze tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen snel weer oplost en dat vereist het zo snel mogelijk weer gaan eten van voeding welke deze voedingsstoffen samen met vocht leveren.

Conclusie:

 • Je kan het best deze taart eten bij naast voeding welke optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen. Je lichaam heeft vocht en essentiële voedingsstoffen nodig om rust te kunnen ervaren en je bloedsuikerspiegel stabiel laag te kunnen houden namelijk. Pas wanneer je lichaam rust ervaart en je bloedsuikerspiegel laag is, dan zal er sprake zijn van vet verbranding in je lijf. Dit zal je lichaam echter niet ervaren wanneer je taart (koolhydraat rijke voeding) eet in plaats van voeding welke optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen, aangezien de consumptie van taart je lijf doet uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: