Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:

 • Ik ben een dieet aan het volgen en verlies daarmee elke week wel een beetje gewicht. Om de snelheid van mijn gewichtsverlies te verhogen heb ik besloten om te gaan sporten. Wat schetst mijn verbazing: op dagen na sporten ben ik zwaarder dan voorafgaand aan het sporten. Hoe kan dit? Sport verhoogt het verbruik in je lijf, toch?

Het verbruik

Het verbruik in je lijf bestaat uit twee delen:

 • Het verbruik (de verbranding) van brandstoffen (om energie te kunnen verkrijgen).
 • Het verbruik van energie (om nieuwe voedingsstof moleculen te kunnen vormen en beschadigde voedingsstof moleculen te kunnen herstellen).

Gedurende het het verbruik van brandstoffen worden vele afbraakproducten gevormd.

Wanneer je gaat sporten, dan verhoog je het verbruik van brandstoffen in je lijf.

Dit betekent dat op dagen van sport ook het gehalte aan afbraakproducten in je weefsels hoger wordt.

Deze afbraakproducten veroorzaken vocht retentie in je weefsels wanneer deze niet goed afgevoerd worden uit je weefsels.

Wanneer er vocht retentie heerst in je weefsels, dan zal je lichaamsgewicht stijgen.

Dit betekent dat wanneer je op dagen na sporten zwaarder bent dan voorafgaand aan het sporten, er vocht retentie heerst in je weefsels als gevolg van een hoger gehalte aan afbraakproducten in je weefsels dan voorafgaand aan het sporten.

De afvoer van afvalstoffen

De afvoer van afvalstoffen in je lijf kan enkel goed verlopen (goed gereguleerd worden) wanneer de vocht en elektrolytenbalans in je lijf goed gereguleerd kan worden.

Dit is enkel het geval wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en (als gevolg daarvan) goed in staat is diens evenwicht (homeostase) te bewaken m.b.v. hormonen.

Dit betekent dat wanneer je op dagen na sporten zwaarder bent dan voorafgaand aan het sporten, de voedingstoestand in je lijf verslechterd is geraakt.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf kan enkel verbeteren wanneer je eetpatroon geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt en de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf (welke gedurende het sporten ontstaan) helpt oplossen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je op dagen na sporten zwaarder bent dan voorafgaand aan het sporten, je eetpatroon vermoedelijk tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen doet veroorzaken in je lijf en de tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (welke na het sporten heersen in je lijf) onvoldoende helpt lossen.

Conclusie:

 • Sport verhoogt het verbruik van brandstof, maar verhoogt ook het gehalte aan afbraakproducten in je lijf. Wanneer deze na het sporten niet goed afgevoerd worden, dan zal vocht retentie plaatsvinden in je weefsels en zal je gewicht gaan stijgen (als gevolg daarvan).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: