Vandaag kreeg ik een vraag van een cliënt, welke ik (samen met het antwoord hierop) met jullie wil delen, aangezien deze informatie wellicht ook van nut kan zijn voor jullie.

Joke (cliënt) heeft een nieuw product ontdekt: Skyr.

Een yoghurt afkomstig uit Ijsland, althans, volgens Ijslands receptuur (het wordt echter niet in Ijsland geproduceerd, maar in Duitsland).

Joke vroeg zich af hoe je deze yoghurt kan bezien t.o.v. oer-hollandse yoghurt en oer-Hollandse kwark.

Mijn antwoord:

Eerst even even een uitleg over het verschil tussen melk, yoghurt en kwark.

Voor balans in je lichaam is het zeer belangrijk dat je je lichaam alle essentiële voedingsstoffen biedt, welke het lichaam zelf niet kan vormen.

De verhoudingen tussen die essentiële voedingsstoffen is echter alsnog en ook wel degelijk van belang aangezien sommige van die essentiële voedingsstoffen een verzurende (en ontstekingsbevorderende) uitwerking kunnen hebben en andere (gelukkig) een ontzurende (ontstekingsremmende) uitwerking.

Voor balans in je lichaam is een optimale (licht basische) zuurtegraad nodig.

Dit betekent dat je voeding (welke je het best kan laten bestaan uit alle essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk niet-essentiële voedingsstoffen) de ontzurende essentiële voedingsstoffen in de overhand moet bezitten boven de verzurende essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen zijn vitamines en mineralen, sommige aminozuren en sommige vetzuren.

Aminozuren komen voort uit eiwitten.

Sommige daarvan zijn dus “essentieel” en zal je voeding moeten bevatten, wil je balans in je lichaam bereiken en behouden.

Dierlijke eiwitbronnen (zoals vlees, vis, ei en zuivel) bezitten alle aminozuren, dus ook alle essentiële aminozuren.

Haal je je eiwitten dan ook uit dierlijke bron, weet je zeker dat je alle essentiële aminozuren binnen hebt gekregen (zeer belangrijk voor balans in je lijf).

Dierlijke eiwitten echter (een geconcentreerd vocht- en vezelarm goedje), kunnen een verzurende en ontstekingsbevorderende uitwerking hebben op je lijf (spijsverteringskanaal en uiteindelijk ook je verdere lijf), wanneer deze veelvuldig worden gegeten in grote porties en zonder voldoende ontzurende stoffen daar tegenover.

De essentiële aminozuren uit dierlijke eiwitbronnen wil je dus wel (aangezien dat de “voordelige stoffen” vormen), maar de nadelen (de ontstekingsbevorderende en verzurende eigenschappen) wil je natuurlijk niet.

Dit verklaart waarom ik vaak magere bronnen van dierlijk eiwit (ei, vlees, vis en zuivel) adviseer in plaats van vette varianten (m.u.v. vette vis), dus magere kwark, magere kaassoorten en magere zuivel.

Vette varianten van dierlijke eiwitbronnen bezitten naar verhouding namelijk minder eiwitten (terwijl je ze juist daarom wil eten) en meer dierlijk vet.

Dierlijk vet heeft ook (net als dierlijke eiwitten)  verzurende en ontstekingsbevorderende eigenschappen.

Vetten (de essentiële en ontstekingsremmende varianten) zijn echter wel degelijk belangrijk!

Vandaar dat ik ook adviseer om de essentiële en met name ontstekingsremmende varianten van vet (visvetten, noten, zaden en hun oliën) wel aan je (bij voorkeur magere) bronnen van eiwit toe te voegen, zodat je ontstekingsremmende stoffen kan plaatsen tegenover de ontstekingsbevorderende eigenschappen (welke dierlijke eiwitten bezitten).

Ook adviseer ik altijd, maar dan ook altijd, de dierlijke eiwitten te combineren met een zeer ruimte hoeveelheid groenten of fruit.

Groenten en fruit als leveranciers van voedingsvezels en veel basische mineralen, zodat deze samen met de ontstekingsremmende vetten (zolang je de porties van je dierlijke eiwitten maar klein houdt) de ontstekingsbevorderende en verzurende eigenschappen van dierlijke eiwitten in de kiem kunnen smoren en kunnen uitbalanceren.

Zo kan je de voordelen uit de dierlijke eiwitten halen (het leveren van alle essentiële aminozuren) zonder de “lasten” te ervaren van de nadelen welke dierlijke eiwitten toch wel wat met zich mee kunnen brengen (verhoogde kans op verzuring en het ontstaan van ontstekingen).

Kleine porties dierlijk eiwit in magere vorm adviseer ik dan ook regelmatig, maar dan altijd gecombineerd met ontzurende en ontstekingsremmende voeding (groenten, visvetten, noten en zaden).

Ga je bron van dierlijke eiwit dus niet los van ontstekingsremmende voeding nuttigen of in te grote porties nuttigen, aangezien dit je darmflora kan verstoren en zuurtegraad nadelig kan beïnvloeden (niet alleen in je darmen, maar later ook in je lijf).

Die dierlijke eiwitten kan je dan bijvoorbeeld verkrijgen uit zuivel.

Waarom kwark en geen yoghurt of melk?

Wanneer je eiwitten gaat aanzuren (gaat behandelen met een melkzuur-bacteriekolonie) heeft dit een gunstige uitwerking op je darmflora.

Deze melkzuurbacteriën namelijk werken ontstekingsremmend in je darmen en zijn goede darmbacteriën!

Deze kunnen dus de ontstekingsbevorderende eigenschappen van dierlijk eiwit (en dus ook je zuivel) wat beperken en tegengaan of eigenlijk “uitbalanceren”!

Vandaar dat aangezuurde zuivel, behandeld met melkzuurbacteriën m.b.t. je darmwerking en het tegengaan van verzuring, de voorkeur geniet boven niet-aangezuurde zuivelvarianten, zoals melk.

Kwark (van Nederlandse “makelaardij”) bezit t.o.v. Nederlandse yoghurt een hoger eiwit en lager koolhydraatgehalte (lactose) dan yoghurt.

Aangezien we zuivel willen voor diens eiwitten (voor het leveren van onze essentiële aminozuren) en niet voor diens koolhydraten (lactose) zozeer, geniet kwark dan ook de voorkeur boven yoghurt, wanneer je kijkt naar het aanbod van de “zure” zuivelvarianten in de schappen.

Waarom Skyr

Kijken we naar het nieuwe product “Skyr”, dan wordt dit een yoghurt genoemd, maar bezit het eigenlijk de eigenschappen van kwark (het bezit toegevoegde melkzuurbacteriën, een hoog eiwitgehalte en laag koolhydraatgehalte).

We willen dierlijke eiwitten dus om diens eiwitten en niet om diens koolhydraten en liefst in aangezuurde variant, dus zou Skyr een vergelijkbare keuze kunnen zijn t.o.v. kwark, aangezien beide aangezuurd zijn met bevorderlijke melkzuurbacteriën en een hoog eiwitgehalte bezitten.

Bij alle zuivel (eigenlijk bij alle dierlijke producten) geldt echter wel dat de voorkeur uitgaat naar de biologische variant (wanneer je porte-monnaie dit toestaat), welke wel van kwark te koop is, maar van deze “Skyr” nog niet zover ik weet.

Uiteraard is het ook belangrijk om in beide gevallen (of je nu kwark of Skyr kiest) voor de naturel-varianten te kiezen, welke overwegend voedzame stoffen en weinig niet-essentiële en belastende stoffen bezitten of toegevoegd heeft.

Kwark met een smaakje (maar ook Skyr met een smaakje) bevat wellicht wel alle essentiële aminozuren, maar bezit door de toegevoegde smaakjes tevens onnodig toegevoegde niet-essentiële stoffen en ook dat willen we niet, want we zijn (wanneer het op onze voeding aan komt) dus op zoek naar balans!

Balans in je lichaam is:

  • Alle essentiële voedingsstoffen WEL in je  voeding hebbend (vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren) met daar tegenover zo minimaal mogelijk aanwezige niet-essentiële stoffen, welke de balans kunnen verstoren.
  • Overwegend ontzurende stoffen in je voeding hebbend (vocht, vitamines, mineralen, voedingsvezels en ontstekingsremmende vetzuren) met daar tegenover zo minimaal mogelijk aanwezige verzurende stoffen (geconcentreerde, vochtarme, vezelarme, geraffineerde, kunstmatige en dierlijke voedingsstoffen), welke de balans kunnen verstoren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: