Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

  • Ik heb afgelopen jaar een aantal keer een antibiotica kuur moeten gebruiken. Sindsdien kom ik kilo na kilo aan en lukt het me niet goed om dit te voorkomen. Hoe kan dit?

Gewichtstoename

Je gewicht zal toenemen wanneer je calorie inname regelmatig hoger is dan het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat je gewicht toe kan gaan nemen wanneer het verbruik in je lijf flink is gedaald t.o.v. eerder.

Het verbruik in je lijf

Het verbruik in je lijf is afhankelijk van de werking van enzymen in je lijf:

  • Heerst er een optimale zuurtegraad in je weefsels en zijn er voldoende co-enzymen aanwezig in je weefsels, dan is de enzymwerking in je lijf goed en het verbruik in je lijf hoog.
  • Heerst er geen optimale zuurtegraad in je weefsels en zijn er onvoldoende co-enzymen aanwezig in je weefsels, dan is de enzymwerking in je lijf slecht en het verbruik in je lijf laag.

Antibiotica

Antibiotica doodt bacteriën.

Zo ook de bacteriën in je darmen.

Wanneer vervolgens na het gebruik van antibiotica meer slechte dan goede darmbacteriën terug uitgroeien in je darmen, dan heeft dit ver strekkende gevolgen:

  • De optimale zuurtegraad in je darmen zal verloren gaan.
  • De beschermlaag van slijmstoffen in je darmen zal aftakelen.
  • De conditie van je darmwand zal verslechteren.
  • De goed gereguleerde absorptie van vocht en vocht aantrekkende mineralen in je darmen zal verslechten.

Wanneer de goed gereguleerde absorptie van vocht en vocht aantrekkende mineralen in je darmen verslechtert, dan zal al spoedig de optimale zuurtegraad in je weefsels verloren gaan en zal (als gevolg daarvan) het verbruik in je lijf dalen (las je hierboven).

Dit betekent dat je gewicht zomaar toe kan gaan nemen wanneer na het gebruik van antibiotica meer slechte dan goede darmbacteriën terug uitgroeien in je darmen.

Conclusie:

  • Dit komt, omdat na het gebruik van antibiotica je heel makkelijk scheefgroei van bacteriën in je darmen kan ontwikkelen. Wanneer na het gebruik van antibiotica meer slechte dan goede darmbacteriën in je darmen uitgroeien, dan kan onder andere de zuurtegraad in je weefsels in nadelige zin gaan wijzigen en zal het verbruik in je lijf (als gevolg daarvan) dalen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: