Vandaag een antwoord op de vraag van Veronique:

  • Ik ben nu al een tijdje een dieet aan het volgen op basis van calorie arme dieet producten, omdat ik graag wat buikvet wil verliezen. Sindsdien kamp ik echter dagelijks met een enorm gespannen en opgeblazen buik, waardoor mijn buikomvang sinds de start van het dieet is toegenomen i.p.v. afgenomen. Erg demotiverend vindik dat, omdat juist mijn buik mijn probleem gebied is. Hoe kan dit?

Een gespannen en opgeblazen buik

Wanneer je regelmatig met een gespannen en opgeblazen buik kampt, dan is dat het gevolg van slecht verteerde en onverteerde stoffen welke regelmatig opstapelen in je darmen.

Wanneer je deze klachten hebt verkregen nadat je een dieet op basis van calorie arme dieetproducten bent gestart, dan bevatten deze producten kennelijk veel meer onverteerbare stoffen en voedingsstoffen welke niet goed verteerd kunnen worden t.o.v. je eerdere maaltijden (toen je dit dieet nog niet volgde).

Onverteerbare stoffen

Het reguliere Nederlandse eetpatroon is in het bezit van best heel veel plantaardige, koolhydraat bevattende voedingsmiddelen.

Deze plantaardige, koolhydraat bevattende voedingsmiddelen zijn in het bezit van onverteerbare voedingsstoffen zoals voedingsvezels, resistent zetmeel en oligosacharides.

De meeste dieetproducten bezitten deze onverteerbare voedingsstoffen niet veel of zelfs helemaal niet.

Wat de meeste dieetproducten echter wel volop bezitten zijn ingrediënten met stoffen daarin aanwezig welke van invloed zijn op de smaak, de kleur, de geur, de consistentie en de houdbaarheid van het product.

Dit betreffen veelal ook onverteerbare stoffen en dus ook stoffen welke na consumptie onderin je darmen belanden.

Slecht verteerde voedingsstoffen

Het reguliere Nederlandse eetpatroon is in het bezit van de macro voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Dieetproducten bezitten deze ook, maar dan vaak in heel andere verhoudingen (gericht op vetverbranding) t.o.v. de verhoudingen aanwezig in het reguliere Nederlandse eetpatroon.

Om deze macro voedingsstoffen goed te kunnen verteren moet je (dieet) voeding naast deze voedingsstoffen ook voldoende vocht, voedingsvezels, vitamines, mineralen en vetten bezitten.

Helaas bezitten lang niet alle dieetproducten voldoende vocht, voedingsvezels, vitamines, mineralen en vetten.

Hierdoor is de kans best groot dat na de consumptie van een dieetproduct de macro voedingsstoffen welke in het product aanwezig zijn in slecht verteerde toestand onderin je darmen belanden.

Conclusie:

  • Dit komt, omdat dieetproducten vaak vele onverteerbare stoffen bezitten en de macro voedingsstoffen welke ze bezitten vaak niet goed verteerd kunnen worden (door het ontbreken van voldoende vocht, voedingsvezels, vitamines, mineralen en vetten in deze producten). Wanneer regelmatig onverteerde en slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen opstapelen, dan veroorzaakt dit een gespannen, opgeblazen buik.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: