Vandaag een antwoord op de vraag van Joke:

 • Ik slik nu al een tijdje antidepressiva (serotonine heropname remmers), maar helaas blijft het resultaat uit en blijf ik depressieve klachten ervaren. Kan ik ook met mijn voeding invloed uitoefenen op het serotonine gehalte in mijn hersenen.

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter (en tevens hormoon) welke gevormd wordt uit een essentieel aminozuur genaamd tryptofaan.

Dit betreft een aminozuur welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar uit je voeding moet verkrijgen.

Dit betekent dat wanneer je met behulp van je voeding het serotonine gehalte in je hersenen wilt helpen verhogen, je regelmatig voeding met het aminozuur tryptofaan daarin aanwezig moet consumeren.

Helaas garandeert de regelmatige consumptie van tryptofaan rijke voeding alsnog niet een goede vorming van serotine uit dit aminozuur in je hersencellen, garandeert dit ook nog niet de afgifte ervan door je hersencellen en garandeert dit dus ook nog niet een stijging van het serotonine gehalte in je hersenen.

Anabolisme

De vorming van grote voedingsstof moleculen uit meerdere kleine moleculen (zoals de vorming van de neurotransmitter serotonine) betreft een anabool proces.

Anabole processen kunnen helaas niet ten aller tijde uitgevoerd worden in je lijf.

Deze kunnen niet uitgevoerd worden in je lijf wanneer het stress hormoon cortisol (een hormoon met katabole eigenschappen welke de uitvoering van anabole processen in je lijf onderdrukt) volop afgegeven wordt in je lijf namelijk.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig tryptofaan rijke voeding consumeert, maar er ook regelmatig een verhoogde afgifte van het stress hormoon cortisol heerst in je lijf, de vorming van serotonine uit het aminozuur tryptofaan alsnog niet regelmatig plaats zal vinden in je lijf en het gehalte aan serotonine in je hersenen alsnog niet zal stijgen.

Cortisol

Cortisol zal in verhoogde mate afgegeven worden in je lijf wanneer er regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf en de zuurtegraad in je weefsels regelmatig verhoogd raakt als gevolg daarvan.

Wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is en de zuurtegraad in je weefsels hoog, dan is je lichaam niet goed in staat om je bloedwaardes met behulp van hormonen op een constant en ideaal pijl te houden en is je lichaam ook niet goed in staat om onder invloed van hormonen de processen in je lijf aan te sturen en op elkaar af te stemmen en dat veroorzaakt nogal wat stress (onrust) in je lijf namelijk.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig tryptofaan rijke voeding consumeert, maar er ook regelmatig een slechte voedingstoestand heerst in je lijf, het stress hormoon cortisol regelmatig in verhoogde mate afgegeven zal worden in je lijf, de vorming van serotonine uit het aminozuur tryptofaan alsnog niet regelmatig plaats zal vinden in je lijf en het gehalte aan serotonine in je hersenen alsnog niet zal stijgen.

Dit betekent tevens dat wanneer je met behulp van je voeding het serotonine gehalte in je hersenen wilt helpen verhogen, je ervoor moet zorgen dat de voedingstoestand in je lijf verbetert t.o.v. eerder.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal enkel verbeteren t.o.v. eerder (met een beter verloop van het anabolisme in je lijf en een betere vorming en afgifte van serotonine in en door je hersencellen tot gevolg) wanneer je eetpatroon de komende tijd geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen meer veroorzaakt in je lijf en de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingstoffen in je lijf op helpt lossen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat je enkel een betere vorming en afgifte van serotonine in en door je hersencellen zult gaan bereiken t.o.v. eerder, wanneer je eetpatroon de komende tijd beter gaat voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen t.o.v. eerder en minder gaat voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen t.o.v. eerder.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Conclusie:

 • Ja. Dit kan je doen door zo optimaal mogelijk bij te gaan dragen aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf. Enkel wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is, dan kunnen anabole processen (zoals de vorming en afgifte van serotonine in en door je hersencellen) goed verlopen en kan het gehalte aan serotonine in je hersenen stijgen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: