Vandaag een antwoord op de vraag van Jessica:

 • Ik ben nature een enorme knuffelkont en raak mensen van wie ik houd graag aan. Dit is veranderd sinds ik op dieet ben en al heel wat kilo’s ben verloren. Opeens vind ik aanrakingen helemaal niet prettig meer. Ze geven me een onrustig en onveilig gevoel. Hierdoor ben ik erg afstandelijk geworden. Kan dit komen door mijn dieet?

Sensorische informatie

Je lichaam ontvangt voortdurend informatie.

Dit betreft zowel motorische als ook sensorische informatie.

Deze informatie wordt ontvangen door zenuwreceptoren .

Dit betreffen zowel motorische als ook sensorische zenuwreceptoren.

De verwerking van al deze informatie moet plaatsvinden in je hersenen.

Wanneer dit niet goed verloopt, dan zal het ontvangen van informatie je een onrustig en onveilig gevoel bezorgen.

Dit betekent dat wanneer aanrakingen (sensorische informatie) je opeens een onrustig en onveilig gevoel bezorgen, de verwerking van informatie in je hersenen verslechterd is geraakt.

De verwerking van informatie in je hersenen

De verwerking van informatie in je hersenen zal verslechteren wanneer de samenstelling van je hersenvocht verslechtert en af begint te wijken van het ideaal.

Dit is aan de orde wanneer je lichaam regelmatig in een slechte voedingstoestand verkeert en de samenstelling van je bloed (als gevolg daarvan) regelmatig afwijkt van het ideaal.

Dit betekent dat wanneer aanrakingen (sensorische informatie) je opeens een onrustig en onveilig gevoel bezorgen, de voedingstoestand in je lijf verslechterd is geraakt.

Het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf

Een goede voedingstoestand in je lijf kan je enkel behouden wanneer het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt en ook het ontstaan van overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen in je lijf voorkomen wordt (onder andere middels hetgeen je eet en de stoffen welke dit bezit).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer aanrakingen (sensorische informatie) je opeens een onrustig en onveilig gevoel bezorgen, je lichaam regelmatig tekorten ervaart in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en overschotten in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen.

Conclusie:

 • Ja, dat kan wanneer je dieet een tekort in vocht en essentiële voedingsstoffen en een overschot in niet-essentiële stoffen in je lijf veroorzaakt. In dat geval zal de ideale samenstelling van je hersenvocht verloren gaan en zal de verwerking van informatie, waaronder sensorische informatie, in je hersenen verslechteren. Wanneer de verwerking van sensorische informatie in je hersenen verslechterd is geraakt, dan kunnen aanrakingen je een onrustig en onveilig gevoel gaan bezorgen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: